fbpx
Начало » Бакалавър » ТРИ НОВИ ПРОФЕСИИ С ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТА ДОМИНО

ТРИ НОВИ ПРОФЕСИИ С ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТА ДОМИНО

  • netpro
  • 06 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за ТРИ НОВИ ПРОФЕСИИ С ДУАЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТА ДОМИНО
Denkov

Три нови професии ще бъдат включени в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО от учебната 2018/2019 година. Днес седмото заседание на Форума за дуално образование одобри това да са: топлотехник (специалност „Отоплителна, климатична, вентилационна и хладилна техника“), машинен техник (специалност „Машини и съоръжения за заваряване“) и ресторантьор (специалност „Кетъринг“). Като резерви бяха обсъдени професиите електромонтьор (специалност „Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градски транспорт“) и растениевъд.

„В съвременния свят една от най-трудните задачи на образованието е, от една страна, да дадем професия на детето, младежа, девойката, а от друга страна – да сме сигурни, че след 20 години, когато може би тази професия няма да съществува, този човек ще намери своето място. Затова, когато се фокусираме върху дуалното образование, не трябва да забравяме и другите важни елементи на възпитанието и образованието – една изключително трудна задача“. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков приветства участниците във форума, сред които бяха и посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и Томас Щьолцл, шерже д`афер на австрийското посолство.

Опитът на Швейцария, Германия и Австрия е изключително ценен за промяната на професионалното образование в България, посочи проф. Денков. Той подчерта отговорността на Министерството на образованието и науката като партньор в проектите за дуално обучение.

В момента дуалната система е въведена в 19 български гимназии. В 16 от тях програмите са в рамките на ДОМИНО, в три се прилага австрийският опит. Има и чисто български регионални инициативи – в Панагюрище и Пловдив.

Вече са обявени за публично обсъждане насоките за кандидатстване по т.нар. проект ДОМИНО-2 на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. В него ще се използва опитът на българо-швейцарската програма за това как се стартира дуално обучение, как се създават учебните програми, как се подготвят учителите. По този начин ще покрием цялата страна с професионални гимназии, които са готови да използват този опит на практика, отбеляза министър Денков. По думите му, за да стане това, е необходимо активното участие на фирмите на регионално ниво. Те трябва да знаят, че за тях това е инвестиция в бъдещето, посочи проф. Денков.

Проектът ДОМИНО започна през 2015 година. В момента 400 ученици в 11 града се обучават в рамките на българо-швейцарския проект по общо пет професии – машинен техник-машини и системи с цифрово-програмно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач.

От есента на 2017 г. предстои да започне дуално обучение по още три: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването.

Учениците работят в 65 фирми, повечето български, а не само при инвеститори от Швейцария, Германия и Австрия. Българските фирми, които се включват в процеса на дуално обучение, правят всичко възможно да задържат кадрите си – със стипендии, допълнителни стимули и добри предложения за работа. На най-добрите от завършващите с професия „Машинен техник“ тази година компаниите-партньори вече са предложили работа.

Форумът обсъди механизъм и програма за обучение на наставници. Предвижда се те да преминават основен курс в рамките на 32 учебни часа с възможност за опресняване веднъж годишно. Обучението ще се регламентира от наредба, утвърдена от министъра на образованието и науката. Обученията ще се финансират от държавния бюджет (при държавна поръчка),  от европейските фондове,  други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.

На днешното си заседание форумът обсъди и възможни стимули за бизнеса, за да се включи в дуалното образование. Едно от предложенията е да има данъчни облекчения за фирмите, които участват в проекта. 

По време на днешния форум бе анонсиран конкурс на Кулинарната академия на Швейцарската образователна група и проекта ДОМИНО за дуално образование „Аз готвя най-добре“. Идеята е да бъдат поощрени млади български кулинарни таланти.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top