fbpx
Начало » Любопитно » Три епохални събития

Три епохални събития

  • netpro
  • 16 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Три епохални събития
6115bf65fe038b20e602e80d903a7268

Вселената е пълна с изненади и вълнуващи места. Лошото е, че са твърде далеко – както в пространството, така и във времето. Краткият човешки живот не може да оцени еволюцията, раждането на нови континенти, танцът на небесните тела около нас. Малко хора са виждали пълно слънчево затъмнение.

И все пак – има няколко наистина епохални събития, които могат да се случат всеки момент. Ако имаме късмет (или липса на такъв), ще ги видим.

1. Наблизо предстои да избухне свръхнова

Едно от най-лесно разпознаваемите съзвездия е Орион. В много близко бъдеще обаче външният му вид ще се промени. Една от звездите в него – Бетелгейзе – наближава края на своя жизнен път. Тези от вас, които се интересуват от астрономия знаят, че звездите не умират просто така, а избухват в свръхнова.

Какво ще се случи?

Бетелгейзе е достатъчно голяма и достатъчно близо, за да озари и нашето небе. Нощта няма да се превърне в ден, но светлината ще е достатъчно силна, за да хвърля сянка. Експлозията ще бъде много цветна, но при нас ще се вижда основно бяла светлина. Така или иначе – гледката ще бъде впечатляваща.

Опасно ли е?

Дотук добре… Свръхновите обаче не са шега работа. Експлозиите могат да унищожат цели планети, които са имали неблагоразумието да са близо. За щастие Земята е в безопасност. Намираме се в златната среда – хем сме достатъчно близо, за да гледаме космическа заря, хем достатъчно далеч, за да няма опасност.

Кога ще се случи?

Ами… не се знае. По принцип отговорът е всеки момент. Но в космическите мащаби “момент” е приблизително равен на един милион години. Та – може да е утре. Може вече да се случило, когато четете този текст. Но може и да е след 100 000 или милион години.  

2. Магнитните полюси ще се обърнат

Всеки, който е боравил с компас, знае, че Земята има магнитно поле. Така стрелката на компаса показва винаги север. Птиците също усещат това поле и се ориентират по него. Но истината е, че това поле периодично се променя. Север става юг и обратното. Има причини да смятаме, че подобно обръщане предстои отново.

Какво ще се случи?

Ще има кратък период на преход, по време на който ще виждаме северното сияние и от България. “Кратък” означава между 100 и 6000 години. В това време ще има доста предизвикателства за навигацията. Може да имаме по 2 или дори 3 “северни” и “южни” полюса едновременно.

Опасно ли е?

Според някои теории – да, но това е трудно да се докаже. Проблемът е, че магнитното поле на Земята отслабва по време на обръщането, което ни излага на повече слънчева радиация. Не можем да предвидим какви ще са дългосрочните последици от това. Успокояващо е, че няма връзка между предишни обръщания на полюсите и природни катаклизми.

Кога ще се случи?

Отново не може да кажем със сигурност. Това, което знаем е, че обръщането се случва веднъж на 200-300 000 години и започва с отслабване на магнитното поле. Последното обръщане е преди повече 300 000 години, а магнитното поле в последните години започна да отслабва…

3. Предстои избухване на супервулкан

Вулканите могат да са както красиви, така и унищожителни. А знаете ли кой е най-големият вулкан в света? Може би Етна? Или Везувий? Не. Намира се в Северна Америка точно под природния парк Йелоустоун. Размерите му са наистина впечатляващи – в него могат да се съберат хиляди “обикновени” вулкани.

Какво ще се случи?

Рано или късно супервулканът под Йелоустоун ще изригне. Когато това се случи, голяма част от САЩ, Канада и Мексико ще бъде покрита от вулканичен прах, въздушният трафик в цял свят ще се обърка, а милиони хора ще трябва да бъдат евакуирани. Прахът ще бъде толкова гъст, че ще понижи температурите и ще има “вулканична зима” в Северна Америка.

Опасно ли е?

Това е едно от епохалните събития, което еднозначно може да се определи като изключително опасно. Американските власти държат вулкана под постоянно наблюдение от 70-те години насам. Успокояващото в случая е, че вероятно човечеството ще има известно време за подготовка, когато започне засилена вулканична активност.

Кога ще се случи?

Учените смятат, че супервулканът избухва веднъж на около 600 000 години. В такъв случай може да разберем колко ни остава, нали? След дълги проучвания, геолози са установили, че последното изригване се е случило преди около… 630 000 години. Тоест – вече сме просрочили времето.

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top