fbpx
Начало » Бакалавър » ТОП 5 университети в Холандия

ТОП 5 университети в Холандия

  • netpro
  • 03 авг. 2016
  •  Коментарите са изключени за ТОП 5 университети в Холандия
wageningen-atlas-building

Обучението в Холандия става все по-популярно сред международните студенти не само заради богатото разнообразие от програми на английски език, които предлагат холандските университети, но и защото много от тях присъстват в класация на ТОП университетите в света.

ВTimes Higher Education’s World University Rankings 2015-2016, присъстват 13 университета от Холандия, като 12 от тях заемат места в топ 200. Амстердам има 2 университета, останалите 11 са в различни градове.

Първите 5

1. Wageningen University and Research Center #47

 Wageningen University and Research Center  е една от най-добрите образователни институции в света с фокус върху социалните и природни науки.

Въпреки че има едва 10 000 студенти във всички образователни степени, Wageninen University се нарежда в ТОП 20 в света по обучение по природни науки и е сред първите 50 в сферата на социалните науки.  

Предлага над 40 програми на английски език, поради което може да се похвали със сериозен брой международни студенти – 20 %. 20 от специалностите са в степен бакалавър, като освен тясно специализираните програми по устойчиво управление на водите предлага и широко разпространените бизнес, международни отношения и здравни науки.

Мотото на университета е „Да изучим и усвоим потенациала на природата и да подобрим качеството на живот!”

2. University of Amsterdam # 58

Основан в далечната 1632,  University of Amsterdam (UvA) е третият най-стар университет в Холандия. В него учат над 30 000 студенти, което го нарежда на челното място по големина в страната.

Въпреки че заема 57-мо място в световната класация, University of Amsterdam се позиционира особено високо в сферата на хуманитарните и социални науки.

Университетът предлага над 150 програми на английски език, привлизайки всяка година над 3 000 чуждестранни студенти от над 100 държави.

Основният кампус се намира в центъра на Амстердам. Най-голям обаче е научният факултет, който заедно със спортния център заема впечатляващата площ от над 70 хектара.

Централната библиотека на университета има над 4 милиона книги, както и хиляди монописи, писма, карти и др. документи. 5 музеи са част от университета – античен, зоологичен, исторически и компютърен.

3. Utrecht University # 62

Университетът Utrecht също е един от най-старите в Холандия, радва се на добра международна репутация и на голям брой студенти – 30 000, само 7 % от които са международни.

Въпреки че в момента Университетът Утрехт е водещ в сферата на хуманитарните науки, е особено популярен в ролята на основоположник на Златната ера в Холандия в сферата на научните изследвания и открития в Холандия през 19-ти век.

12 Нобелови лауреати са свързани с университета – или като негови алумни или като част от администрацията и факултетите.

 

4. Delft University of Technology # 65

Delft University of Technology (TU Delft) е най-голямият и най-стар държавен технически университет в Холандия. 

 

Основан е от кралската академия на инженерите, които са обучавали гражданите да работят в Dutch East India Company.

Броят на студентите в TU Delft се е увеличил драстично след Втората Световна Война, като до ден днешен се спазва традицията на „reception week“, в която посрещат първокурсниците.

Особено забележителна е библиотеката на ТU Delft , проектирана така, че покривът е покрит с трева, която служи като естествена изолация.

Обучават се по-малко от 20 000 студенти, от които ¼ са международни.

TU Delft се класира в топ 20 в инжерните и техническите специалности, и в топ 50 на природните науки.

5. Leiden University # 67

Основан в 1575, университетът Лайден е най-старата образователна институция в Холандия и поодържа връзка с кралското семейство, чиито членове и представители често се обучават там, както и мнозина политици, интелектуалци и културни дейци.

Фолософи като Спиноса и Дескарт са учили в Лайден по време на холандския Златен век. От тогава 16 Нобелови лауерати са свързани с университета, включително Алберт Айнщайн и Енрико Ферми.

Повече от 200 специалности се предлагат на английски език, включително в бакалавърска и магистърска степен.

Въпреки дълбоките си исторически корено, университетът Лайден е известен с иновациите си и необикновения начин на преподаване с много индивидуално обучение и групови задания.

Ето и списък на всички 13 университета в Холандия, които влизат в ТОП 200 класацията на университетите по света от 2016 г.

Класиране в Холандия

World Uni Rank 2016

Университет

Град

1

             47

Wageningen University and Research Center

Wageningen

2

58

University of Amsterdam

Amsterdam

3

62

Utrecht University

Utrecht

4

=65

Delft University of Technology

Delft

5

67

Leiden University

Leiden

6

71

Erasmus University Rotterdam

Rotterdam

7

74

University of Groningen

Groningen

8

=88

Maastricht University

Maastricht

9

=125

Radboud University Nijmegen

Nijmegen

10

=149

University of Twente

Enschede

11

154

VU University Amsterdam

Amsterdam

12

=176

Eindhoven University of Technology

Eindhoven

13

201–250

Tilburg University

Tilburg

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top