fbpx
Начало » Класации » Топ 10 студентски градчета според самите студенти

Топ 10 студентски градчета според самите студенти

 • Lyubina Panayotova
 • 06 окт. 2017
 •  Коментарите са изключени за Топ 10 студентски градчета според самите студенти

От класацията QS Best Student Cities определиха кои са най-добрите градове като атмосфера и условия за студентски живот. Проучването обхваща периода от декември 2016 до януари 2017. В него са участвали над 18 000 студенти и завършващи, които са оценили своите градове в 8 категории: изкуство и култура, достъпност на разходите за живот, нощен живот, възможности за професионална реализация, мултикултурност, толерантност и интеграция, достъпна инфраструктура и приветливост.

Изненадващо най-емблематичните образователни колоси като Лондон, Париж и Ню Йорк са доста назад в класацията. Оказва се, че студентите се чувстват далеч по-щастливи в по-малки градчета и по-малко популярните образователни дестинации. Ето пълен списък на градовете в Топ 10, подредени от самите студенти:

 1. Тайпе, Тайван

Столицата на Тайван отбелязва най-висок резултат по показател за приветливост и дружелюбност, почти наравно с рейтинга си за достъпност на разходите. На практика градът извоюва най-високият резултат за ниски цени на месечните разходи – категория, в която студентите съвсем неизненадващо традиционно дават много ниска оценка. Анкетираните са доволни също и от удобната транспортна система, евтина и вкусна храна. Те споделят още, че местните жители са изключително приветливи и дружелюбни.

 1. Киото-Осака- Кобе (Кейханшин), Япония

Въпреки че Киото, Осака и Кобе са отделни градове с отделна правна и административна системата, заедно те се обединени в един метрополис – който е еквивалент на 16-тата в света икономика – известен още под името Кейханшин. С население от 19 милиона жители общо, тези побратими градове печелят най-висок резултат за изкуство и култура, следван от улеснената инфраструктура и толерантност. Студентите оценяват високо баланса между градския живот и красотата на природните забележителности, както и възможностностите да се насладят на това да потънат в богатата история и традиции, докато в същото време се радват на модерен студентски живот.

 1. Сеул, Южна Корея

Южно корейската столица тази година минава 6 места по-нагоре в класацията. Известен като град, който е буден 24/7, неизненадващо той получава висок кредит за нощен живот, но също така бележи точки и за инфраструктура и културен живот. Анкетираните отбелязват още разнообразието от активности и възможности в града, като отчитат също сигурността и спокойствието. Сеул печели и най-високия резултат в категорията „оставане след дипломиране“, в най-голям процент студентите заявяват, че планират да останат след като приключат обучението си или пък че вече са се установили.

 1. Бостън, САЩ

На водещо място в общия индекс QS Best Student Cities, както и в категорията студентско мнение, Бостън е средно голям град (с население от около 4,6 милиона души), съчетаващ най-добрите аспекти на големия градски живот с усещането за малък град. Неговият най-добър резултат е за приятелска атмосфера, последван от силни рейтинги за лекота на придвижване и изкуство и култура. Респондентите подчертават спокойното и приветливо усещане, атрактивната обстановка и отличната академична среда.

 1. Нотингам, Великобритания

Най-добре представилият се град във Великобритания в студентското проучване е Нотингам. Като генерира особено висок резултат за толерантност и включване, градът се нарежда и на челно място за лекота на придвижване, изкуство и култура и дружелюбност. Респондентите от изследването фокусират похвалите си за колежанския град зелените пространства, нощния живот и сравнителната достъпност на средните разходи за издръжка и живот в контекста на Обединеното кралство.

 1. Монреал, Канада

Като „културна столица“ на Канада, Монреал несъмнено получава една от най-високите оценки в категорията за изкуство и култура, като също така са оценени добре удобството, достъпността и разнообразието. Респондентите от изследването се изказват ласково за широкия спектър от дейности в града, мултикултурна и приветлива среда и процъфтяваща студентска сцена.

 1. Бърно, Чехия

Бърно е значително по-малко известен от Прага, но е почти наравно със столицата, когато се отнася за страхотни студентски изживявания. Градът получава изключително силна оценка за толерантност и привлекателност, както и лекота за придвижване, като същевременно студентите оценяват много добре както достъпността, така и нощния живот. Респондентите похвалиха привлекателността на града, както и голямата и приятелска студентска общност.

 1. Шанхай, Китай

Макар да очаквате, че навигацията в този мегаполис може да се превърне в кошмар, Шанхай всъщност получава най-високия рейтинг в категорията „лесен за придвижване“ град, като същевременно е оценен високо в категорията нощен живот, удобството, изкуството и културата. Респондентите също така определят като отлична кухнята, както и възможностите да се срещнат с хора от различни среди и предимствата на образованието в един град с международни възможности и влияние.

 1. Прага, Чехия

Столицата на Чехия заема престижното второ място в класацията. Градът е известен с атрактивната си и богата на история и културно наследство архитектура,  процъфтяващ нощен живот и ниски разходи. Прага получава особено високи рейтинги за изкуство и култура, лекота за придвижване, достъпност и разнообразие. Студентите възхваляват красотата на града, местоположението му в сърцето на Европа, ниските разходи за живот и широк спектър от неща, които можете да правите, да видите, да ядете и да пиете.

 1. Отава, Канада

На първо място в проучването се нарежда канадската столица Отава, която – с население от около 1,2 милиона в пределите на мегаполиса – е сред най-малките градове, включени в класацията. Като доказателство, че най-добрите неща често идват в малки опаковки, Отава получава особено високи оценки за удобство и толерантност, както и нощен живот. Участниците в изследването оценяват още мултикултурната и двуезичната среда, ориентирана към студентите, както и възможности за придобиване на опит в държавната администрация и в други сектори.

Материал на Любина Панайотова

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top