fbpx
Начало » България » Топ 10 на гимназиите в София според бала за прием след VII клас

Топ 10 на гимназиите в София според бала за прием след VII клас

  • netpro
  • 27 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за Топ 10 на гимназиите в София според бала за прием след VII клас

Резултатите от първия етап на класирането за професионални и профилирани училища с прием след  7-ми клас могат да се проверят на сайта:

http://7klas.mon.bg 

по следните начини:

  1. Ако ученикът кандидатства в региона, в който е полагал изпитите, проверката на класирането се извършва с въвеждане на ЕГН и входящ номер.

  2. Ако ученикът кандидатства в регион, в който не е полагал изпити, проверката на класирането се извършва по ЕГН и избор на желания регион.

 Учениците могат да се запишат в училищата, в които са приети, от 28.06 до 30.06.

Ако ученик желае да участва на второ класиране, трябва да подаде заявление в училището, в което е класиран на първо класиране. Срокът за подаване на заявленията е от 28.06 до 30.06.  включително. Учениците, които в първия етап не са приети никъде, автоматично участват във второто класиране.

Класирането представлява голям интерес, след като външното оценяване над 27 000  ученици в цялата страна получиха двойки на външното оценяване. Шестиците наброяваха едва 3630. Близо 18 000 бяха двойките по математика . В сравнение отличните оценки са били 1130. В цялостната класация на училищата в страната най-добре са справили учениците от София-град, а с най-нисък резултат са седмокласниците от  Сливен и Враца.

Кои са най-желаните гимназии за кандидатстване в София?

Колкото до топ 10 на гимназиите в София, ви предлагаме да разгледате минималните балове от таз годишното класиране, съобщени от началникът на РИО София-град Ваня Кастрева.

1.  Софийска математическа гимназия – 34,392 

2.  91-ва Немска езикова гимназия – 33,572

3.  73-то СОУ „Владислав Граматик“ – 32,858

4.  164-та Испанска езикова гимназия – 32,036

5.  Първа английска езикова гимназия – 31,856

6.  Втора английска езикова гимназия – 31,714

7.  9-та Френска езикова гимназия – 31

8.  22-ро СОУ „Георги Раковски“– 30, 180

9.  133-то СОУ „Александър Пушкин“ – 29,750

10.  35-то СОУ „Добри Войников“ – 29,572

Най-желаното училище в столицата е Втора английска гимназия, а най-желаната паралелка е тази с изучаване на испански и английски език в 164-та Испанска езикова гимназия. От професионалните гимназии най-желани са паралелките за банково дело и английски език в Национална търговско-банкова гимназия, за икономика и мениджмънт с английски език в Националната финансово-стопанска гимназия и паралелката за системно програмиране с английски език в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“.

Свободните места след първото класиране са 267, но няма такива за елитните гимназии.

„За сметка на това имаме 219 некласирани, които в зависимост от това как са подредили желанията си имат шанс на второ класиране системата отново да ги върне и да влязат в някои от желаните училища“, поясни началникът на РИО в София.

По данни на РИО в София в сравнение с миналата година на първи етап има закрити 29 паралелки, от които благодарение на МОН четири просто са преобразувани в две слети паралелки. Изцяло закрити са 25, уточни Ваня Кастрева.

По думите й, от тях 18 са профилирани, а 11 са професионални. Броя на закритите паралелки все още не е ясен и ще знаем след третото класиране. Тенденцията е за закриване на паралелки в Средно общообразователните училища (СОУ), които не са в централнатa част на града или паралелки с професии, които не са припознати като приоритетни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top