fbpx
Начало » България » Създателите на кампанията „Един процент промяна“: Заедно можем повече!

Създателите на кампанията „Един процент промяна“: Заедно можем повече!

  • netpro
  • 21 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Създателите на кампанията „Един процент промяна“: Заедно можем повече!
14739484832235

Те са млади хора, които мечтаят да направят света по-красив и по-добър. Обединяват се, решавайки, че всеки месец ще заделят по 1% от бюджета си, за да помагат на хора в нужда. Не само, че осъществяват идеята си, но към тях се пресъединяват все повече хора. Няма реклами, няма показност, няма ги дори имената им, когато разглеждам страницата им във фейсбук. Добрите им дела се предават от уста на уста, а те са просто прекрасните хора от „Един процент промяна“.

Представете се – кои са хората, които стоят зад кампанията „Един процент промяна“?

Група приятели, която се разрастна много бързо от около 20 човека през януари до над 70 в момента. Организаторите сме четири човека.

Ефтим Ефтимов: в момента управлявам собствен бизнес в сферата на недвижимите имоти и помагам на други компании и хора с консултантска дейност в същата сфера. Обичам музиката и спорта, както и да съм в компанията на своите приятели.

Светла Пармакова: по професия съм оценител на недвижими имоти и в момента работя в една от големите банки в България. Обичам да чета, да пътувам. Интересувам се от възможностите да подобряваме качеството на живот около нас – през образование, начин на работа или просто като правим всеки ден по нещо добро за другите.

Мария Минева: Работя в голяма международна компания в ИТ сектора. Интересувам се от фотография, изобразително изкуство и интериорен дизайн.Обичам времето, прекарано с близките си приятели.

Мария Желязова: В професионален план се занимавам с корпортавни комуникации, а в личен – щастливо омъжена майка на две дъщери, които успяват да уплътнят цялото ми свободно време с най-различни приказни предизвикателства.

Разкажете ни кога и как се зароди идеята за „Един процент промяна“?

Идеята се появи, докато Ефтим четеше книгата „How to change the world” на британския автор Jean-Paul Flintoff. В основата на книгата стои концепцията, че човечеството има шанс да се справи с големите проблеми единствено, ако има обединение около общия интерес и задружност, както и лидери, които да покажат правилната посока. Заедно сме по-силни, можем да постигнем повече и не трябва да се спираме, колкото и голямо да изглежда предизвикателството. В книгата става дума и за това, как при колективен подход само 1% от всеки е достатъчен, за да се случи промяната. И така, идеята бе споделена с останалите три момичета и започнахме да я осъществяваме.

Толкова много хора се нуждаят от своя лъч надежда. Как избирате на кого да помогнете?

До момента винаги сме били единодушни в избора си! А относно подбора на каузите – разчитаме изключително много и на участниците в сдружението – да предлагат каузи, които за тях имат смисъл и са важни. Всъщност, до момента по-голямата част каузите са препоръчани от приятели дарители, а друга част достигат до нас по стандартните канали като новини и социални медии.

Нужда от помощ наистина имат много хора, от целия социален спектър. Гледаме да редуваме каузите си, като се водим от следните основни принципи: каузите да са измерими – т.е. да закупим конкретна вещ или да заплатим конкретна услуга, от която бенефициента/ите имат нужда, да са с моментален и същевременно с дългосрочен ефект.

Трудно е понякога да се избере, но се надяваме с разрастването ни, да имаме възможност да помагаме на все повече хора и институции.

Вие помагате на хората, правите всичко възможно да промените тяхната действителност. А сблъсквайки се с толкова много човешки съдби, вие самите променяте ли се по някъкъв начин?

И до днес, 9 месеца след първата ни кауза, това сдружение за нас е един път, за който усещаме, че сме още в началото. Сблъсъкът ни с реалността на много хора в нужда е много отрезвяващ и често не е лесно да се понесе, но и същевременно успяваме да открием позитивното – виждаме, че точно тези хора са най-борбени, не се предават и търсят своя шанс.

Същевременно, от другата страна виждаме нашите приятели, които имат желание да помогнат и търсят правилната форма да го направят. Това наистина ни зарежда с много сили, за да продължаваме напред. За нас като организатори, а мисля и за всички, помагащи за събирането на пари за каузите, е налице удовлетворението да помагаме и да се учим да бъдем по-добри, по-толерантни и щастливи с това, което имаме. Това е култура и тя трябва да се възпитава.

Продължавате ли да поддържате връзка с хората, на които сте помогнали?

Опитваме се да подържаме връзка с хората, на които сме помогнали, а и все още голяма част от каузите са наскоро осъществени. Също така, различни познати и непознати се научиха да ни търсят, да предлагат конкретни вещи – например мебели или оборудване в добро състояние, което все още може да се използва и което да можем да предоставим на някого в нужда. Разчитаме на създадените до момента контакти (каузи), за да намерим такива хора. Надяваме се с развитието на сдружението да можем да продължим да изграждаме добри връзки с тези, на които помагаме и по този начин мрежата от хора, които са готови да си помагат да се разраствa.

Голяма част от медиите постоянно говорят за престъпност и агресия. Това не е само в България, а е световна тенденция. Това наслагване ни кара да се смятаме за недостойни. Смятате ли, че е нужен положителен пример, за да се постигне баланс?

Често, не на шега, между нас обсъждаме, че не гледаме телевизия, именно заради качеството на излъчваната продукция и силната доза негативност. Ние сме млади хора, с доста сериозен поглед и зад граница, и е честно да се каже, че България просто не е изключение от световните тенденции. Виждаме на Запад дори сериозни медии изоставят документалните продукции и залитат в посока риалити предавания с кухо съдържание.

Хората в България имат нужда да виждат положителното и всяко действие, което е пример за истинско подражание трябва да бъде показвано. Занимавайки се с „1% Промяна“, постоянно се натъкваме на достойни и отговорни българи. Удовлетворението да разбереш, че за кауза, която си предложил на останалите, си събрал необходимите средства и си намерил толкова съпричастни на твоите идеи хора, е огромно. Всеки един от тези примери е достоен за централна емисия. 

Интервю на: Гергана Ватова

 

Източник: uspelite.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top