fbpx
Начало » Бакалавър » Съветът на ректорите подкрепи реформите в МОН

Съветът на ректорите подкрепи реформите в МОН

  • netpro
  • 28 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Съветът на ректорите подкрепи реформите в МОН
mon

Съветът на ректорите на висшите училища в България подкрепя приетите Стратегия за развитие на висшето образование и промените в закона. Това се посочва в писмо на председателя на Съвета на ректорите проф. д-р инж. Любен Тотев до вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и председателя на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова.

„Стратегията за развитието на висшето образование в България и изменението на Закона за висше образование от 1 март тази година предвиждат размерът на държавната субсидия за висшите училища да се определя не само въз основа на броя на студентите, а и според качеството на обучението, и количеството и качеството на научните изследвания, като в същото време броят на студентите, субсидиран от държавата, се намали.

Това е революционна промяна на финансовия модел, която ще оздрави цялата система на висшето образование, защото ще стимулира висшите училища да повишават качеството в специалностите, в които са най-добри, и да се ограничат приема в специалностите, в които нямат достатъчен капацитет. Тази промяна изисква усилия и вероятно ще предизвика несъгласието на тези, които не искат да ги положат.

Новият финансов модел няма алтернатива. Ако не го въведем, университетите, постигнали високо качество, което им струва по-скъпо, ще се принудят да го понижат, защото иначе няма да издържат финансово. В същото време университетите, които искат старият модел на финансова уравниловка да се запази, няма да избегнат финансовия колапс поради демографската криза.

УС на Съвета на ректорите на висшите училища подкрепя приетите Стратегия и промени в Закона за висше образование. Ние настояваме за тяхното прилагане в пълна степен и в предвидените срокове. Обявяваме се против всеки опит за спиране, отлагане или подмяна на новия модел на финансиране на висшето образование“, се казва в становището на Съвета на ректорите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top