fbpx
Начало » Бакалавър » Съвети за придобиване на британско висше образование

Съвети за придобиване на британско висше образование

  • netpro
  • 10 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Съвети за придобиване на британско висше образование
102854

Много от най-добрите университети и учени в света са в Обединеното кралство и никак не е чудно, че това традиционно е най-предпочитаната от българските студенти дестинация за обучение в чужбина. Ако в момента обмисляте къде да кандидатствате, вероятно сте раздвоени между желанието да придобиете престижна британска квалификация и рисковете, които могат да възникнат по време на следването заради решението на Великобритания да напусне ЕС. Тези рискове са свързани главно с финансирането на обучението – все още не е напълно изяснено дали ще се запазят сегашните нива на таксите и докога студентите от ЕС ще имат достъп до студентски кредити.

Как да вземете най-доброто решение в условия на несигурност?

Както самите британски университети, така и британското правителство вече обявиха, че резултатите от референдума нямат непосредствени последици по отношение пребиваването на студентите, техните такси за обучение и достъп до студентски заеми. Организацията, която представлява британските университети Universities UK официално призова правителството да гарантира, че студентите, които започнат обучение преди излизането от ЕС да е факт (т.е. през 2017-18 и 2018-19 година) ще продължат да плащат същите такси през цялото време на следването си. Целта е започващите обучението си в близките 2 години, когато Великобритания е все още член на ЕС, да имат гаранция, че ще могат да го завършат при същите условия.

Събрахме някои съвети, които ще ви помогнат да се ориентирате и да вземете най-правилното решение.

1. Подгответе се и се явете на тест по английски, който е универсално приет в цяла Европа и САЩ.

Осигурете си максимална гъвкавост и възможност за избор според развитието на ситуацията. Вероятно ще искате да кандидатствате едновременно както в желания британски университет, така и в други държави в Европа или САЩ. За да можете да се съсредоточите максимално върху подготовката си, най-добре е да се явите на един изпит по английски, който е универсално приет където и да кандидатствате. Такъв изпит е IELTS (International English Language Testing System). Това е най-популярният тест по английски в света – освен, че е необходим за прием в британски университет, резултатите от него се признават от над 9 000 организации в 140 страни. 

2. Проучете местните източници на студентско кредитиране.

Students Loans Company (SLC), която отпуска студентски заеми за обучение в Англия, вече официално потвърди, че гражданите от ЕС, обучаващи се в момента в британски университети или възнамеряващи да започнат следване тази есен, ще продължат да получават договорените средства до края на своето следване.

Все пак не е лошо да проверите и местните източници на студентско кредитиране в България. С постоянно намаляващите нива на лихвите в ЕС, все повече български банки вероятно също ще могат да предложат атрактивни условия. Някои от банките вече предлагат специални студентски кредити с гратисен период за целия срок на обучението и период на погасяване до 10 години след завършване.

3. Бъдете мобилни!

Живеем в глобален свят и студентите са по-мобилни от всякога. Университетите предлагат множество възможности за студентски обмен, мобилност, дистанционни и други форми на обучение. Проучете какви възможности има в желания от вас британски университет. Можете да започнете обучението си в предпочитания британски университет и след това да решите как да продължите. При най-благоприятния сценарий след излизането на Великобритания от ЕС условията за обучението ви ще останат непроменени. Ако обаче настъпи някаква промяна е добре да сте проучили предварително какви възможности имате да продължите и завършите обучението си в друга форма, която ви е по-изгодна. Например, ако прехвърлянето в дистанционно обучение е възможно, това означава и доста по-ниски такси.

4. Вземете нещата в свои ръце.

Решението кой университет да изберете, къде и в каква форма да се обучавате е решение за вашето собствено бъдеще. Да търсите консултации от експерти и агенти е полезно, но не бива да бъдете пасивни. Съвременният свят е много динамичен и трябва добре да проверявате всеки съвет или информация, която получавате. Отделете си време за свое собствено проучване – всичко е много достъпно в интернет, стига да знаете къде да търсите.

5. Търсете информация директно от източника.

В края на тази статия ви предлагаме списък с официални и надеждни източници на информация, които да следите. 

Междувременно не пропускайте възможността за лична среща в София с представители на топ британски университети, сред които King’s College London, University College London, London Metropolitan University, Coventry University, Cardiff University, The University of Manchester и много други. На 22 октомври 2016 г. те ще участват в Изложение на британското образование Education UK.

Можете да разговаряте лично в индивидуални срещи с представители на водещи британски университети и да зададете всичките си въпроси. 

Кога: 22 октомври (събота), 11:00-17:00 часа
Къде: София Хотел Балкан (х-л Шератон)
Как: Входът е безплатен. Необходима е регистрация.

Регистрацията за изложението вече е отворена. 

 

Източник: Британски съвет

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top