fbpx
Начало » България » СУ – на червено с 14 милиона лева

СУ – на червено с 14 милиона лева

  • netpro
  • 14 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за СУ – на червено с 14 милиона лева
SU -kliment-ohridski

Проверка на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ откри неплатени данъци и лихви върху тях за 14 млн. лева, намерени са сключени договори без обявяване на обществени поръчки и твърде високи разходи, съобщава бТВ, позовавайки се на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция. Данъците са дължими за периода 2007-2012 година.

Ръководството на Алма Матер отказва да коментира доклада. Коментар отказват и от Министерство на финансите и НАП. Държавната субсидия за университета за тази година е 47 милиона лева.

Инспекцията е установила, че липсват трите милиона лева, които в края на 2014 г. са били отпуснати от Министерския съвет за оборудване на нова лаборатория, в която да се обучават студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия, който задължава университета да плати парите за апаратурата. Трите милиона обаче не са преведени, показва проверката на финансовите инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета.

Според образователния министър Тодор Танев средствата са отишли за заплати, но доказателства за това в доклада на инспекторите няма. “Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в БАН”, каза министърът.

В доклада на финансовата инспекция е описано как само за 2013 г. година университетът е платил 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка. Образователният министър Тодор Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но каза, че не знае кой го е допуснал.

Извън това СУ е платил почти 320 000 лева за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс. На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че такова не е доказано.

Според Тодор Танев причината е в намаляващата субсидия за Софийския университет, който все пак успявал да плаща заплатите на преподаватели и персонал редовно.

“Отидете да питате министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, а самият бюджет го отрязаха”, препоръча министърът. 

Източник: mediapool.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top