fbpx
Начало » Бакалавър » СУ запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

СУ запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

  • netpro
  • 18 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за СУ запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища
11146303 862536560451146 979815304152528419 n

Софийският университет “Св. Климент Охридски” продължава да бъде на първо място в 21 от 25 професионални направления, в които обучава студенти, в шестото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2016 г.  

Алма матер затвърждава позициите си по отношение на професионални направления като “Икономика” и “Администрация и управление”, които традиционно се оспорват от Университета по национално и световно стопанство и Американския университет в България. За втора поредна година Университетът е класиран и в направленията “Медицина” „Здравни грижи“ и “Обществено здраве”, където подобрява резултатите си, особено данните за изследователската дейност.

Допълнително се затвърждава положителната тенденция за нарастване на средния осигурителен доход на завършващите Софийския университет, особено в направленията „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Икономика“, „Администрация и управление“ и „Политически науки“. Специалистите, завършващи Софийския университет в направление „Информатика и компютърни науки“, продължават да са най-високо платените в страната със среден осигурителен доход 2180.37 лв.

Според обновените данни в системата за 2016 година средният осигурителен доход на завършилите български висши училища през последните 5 години нараства до 1020 лева от 925 лева през миналата година, а делът на регистрираните безработни сред тях спада до 3,38% от 3,74% през миналата година. Данните за Софийския университет са в горните нива и са над тези усреднени стойности. Подобряват се данните за реализацията и се понижава нивото на безработицата сред завършилите Софийския университет през 2016 г. спрямо данните за предишните години. 

Повишава се и средният месечен облагаем доход през предходните 5 години на завършилите дадено професионално направление в съответното висше училище  по данни от НОИ и АдминУни. По тези данни направлението със среден най-висок облагаем доход от 3237,65 лв. сред всички направления и всички висши училища е професионално направление “Информатика и компютърни науки” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  

От 2016 г. в системата са налични и данни за регионалната реализация на завършилите Софийския университет, но те все още не могат да бъдат сравнявани с данни за предишните години.

Данните от рейтинговата система категорично показват, че Софийският университет продължава да е лидер по отношение на качеството на научните си изследвания. Той е сред трите висши училища с най-висок индекс на цитируемост на научните публикации заедно с Медицинския университет-София, Химикотехнологичния и металургичен университет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top