fbpx
Начало » Интервю » Сузи Савиду: Психологията е знание, което може да бъде използвано във всеки контекст

Сузи Савиду: Психологията е знание, което може да бъде използвано във всеки контекст

  • netpro
  • 22 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Сузи Савиду: Психологията е знание, което може да бъде използвано във всеки контекст
Suzi Savvidou

Д-р Сузи Савиду е директор на магистърските програми по психология и клинична психология в CITY College Международният факултет на Шефилдския университет. Завършила е бакалавърската си степен в Северна Ирландия и Гърция, и магистратура в Шотландия, в сферата на клиничната и консултативна психология. Обучавала се и в областта на клиничната психиатрия.

Популярна специалност ли е Психологията, по ваши наблюдения?

През последните години виждам как Психологията като наука става все по-популярна. При нас, в Международният факултет на Шефилдския университет, броят на студентите и в бакалавърските, и в магистърските ни програми непрекъснато нараствеа през последните няколко години. Това ни прави изключително щастливи – млади и талантливи хора идват към специалността с голямо желание да учат и да практикуват професията.

Причините за този ръст не са само във възможностите за кариерно развитие след завършването. Психологията е наука, която обогатява хората и дава нов поглед към различни аспекти на човешкото поведение и междуличностните връзки. Това е знание, което може да бъде използвано във всеки контекст, независимо от избрания път за кариерно развитие.

Освен това – много професии, тясно свързани с психологията стават все по-модерни и необходими в съвременния живот. Например – консултирането и психотерапията. Това помага на хората да се справят с проблемите си и да водят по-добър живот.

Какви са най-важните неща, които студентите по психология трябва да научат по време на следването си?

Психологията е доста по-различна специалност от останалите и уменията, които се придобиват също са различни. Например – възможността за критично мислене е от ключово значение за нашата работа. В доста други програми не е така. Освен да мислят критично, студентите трябва да се научат да разбират хората. Междуличностната комуникация е много важна във всички професии и може да допринесе за добра работна атмосфера, удовлетворение от работата. Впрочем, тези неща са и основното конкурентно преимущество, което нашите възпитаници имат пред всеки потенциален работодател.

Има ли как човек да разбере, дали психологията е подходяща за него специалност? Въобще, какви качества трябва да притежава един психолог?

Най-добрият начин да разберете дали ви влече психологията е да се замислите дали откривате по-дълбок смисъл в човешкото поведение. Емпатията и бистрия ум са други характерни черти на добрия психолог. Това да си добър слушател също е важно. Но пак казвам – това са умения, които могат да ви служат и в професии извън психологията.

Какви са възможностите за кариера пред завършилите психология?

Международният факултет полага големи усилия, за да подобри възможностите за реализация на нашите студенти още преди завършването. Обучаваме хората, както в теоретичните така и в практическите особености на нашата професия. Имаме и кариерен център, който работи отделно с всеки студент и помага в случай на нужда. Смея да твърдя, че завършите психология имат доста повече възможности от колегите си в други специалности, защото уменията, които са получили могат да бъдат използвани в различни сфери.

Човешките ресурси, Маркетинга, Правото и Бизнес мениджмънта са само част от сферите, където уменията на един добър психолог могат да намерят приложение. Ако придобиете и последващи специализации, то възможностите стават още повече – Кримонология, Образование, Здравеопазване, Организационно консултиране и т.н. Накратко казано – за интересите на всеки студент има и адекватна възможност за реализация. Стига да имат интерес и желание да продължат със специализациите си, след като завършват първата си образователна степен.

Какво бихте казали на младите хора, които тепърва обмислят дали да следват психология?

Ще им кажа, че това е един полезен опит, от които няма какво да загубят, независимо от това как ще се развие животът им в бъдеще. Нашата специалност дава добра подготовка не само за конкретна професия, а за живота като цяло, предоставяйки един нов поглед към човешкото поведение. Разнообразните възможности за реализация са един допълнителен плюс над всичко това.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top