fbpx
Начало » България » Студентка от Италия спасява селско училище

Студентка от Италия спасява селско училище

  • Milena Uzunova
  • 22 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Студентка от Италия спасява селско училище

29-годишната Кристияна Брънзалова, която от 5 г.  учи архитектурен дизайн в Политехническия университет в Милано, събра нашенци и чужденци от цяла Европа. Заведе ги в двора на затворените селски училища зад църквата „Свети пророк Илия“. Събитието бе в чепеларското село Хвойна. Младата родопчанка е с корени от Хвойна и предложила на професорката си дипломната работа, чиято тема трябвало да бъде нова функция на изоставена сграда, да е на база старите сгради на училищата в селото на рода, вместо сгради в Италия.

Студентката издирила чертежите на училището „Св. св. Кирил и Методий“ в Хвойна и останала възхитена от примера за модернизъм. В школото някога преподавал прадядо. Така се родила идеята да подеме и благотворителна кампания за спасяването на двете сгради и опазването им. Още повече че по-старата вече се руши, тъй като покривът тече.

През уикенда Кристияна събра самодейни състави и студенти от Италия, Германия и Франция в двора на училището, както и много родопчани от Хвойна, Чепеларе и жители на село Манастир. Благотворителният концерт, съчетан с базар на предмети и кулинарни ястия, има за цел събирането на средства за подмяна на покрива на старото школо.

„Никъде не видях по света по-голям потенциал за нова функция на стара сграда от тази на училището. В момента се намирате в място, обградено от архитектурен магнетизъм  – на този комплекс от църквата с килийното училище, старото училище, строено 1893 г., и новото, което е вдигнато 1930 г. и е разширявано 1973 г.“, каза пред събралото се множество Кристияна.

Тя изигра няколко танца заедно с 14-те си приятели от танцов състав „Нашенци“ към Асоциацията за българска култура – Милано, с председател Радослава Недялкова. В програмата на благотворителната инициатива „Камък върху камък ще остане“ участваха и хор „Нашенки“ от Милано. В съставите има не само българи, но и италианци. В двора на училищата се изявиха и състав „Лазарка“ от Мюнхен, певица от Париж. Благотворително пя и Здравко Мандаджиев, а хвойненци участваха с местния състав „Жарава“. От Сдружение „Нишан“ организираха изложба на кадри от възстановка на автентична родопска сватба и представиха старинни игри.

В сградата на училището пък бе наредена експозиция с архитектурна тематика. Архивни материали, карти и снимки, които са събирани от Кристияна. Изложена бе и дипломната работа.

Хасковската художничка Мартина Андова, която работи като сценограф, художник и артдиректор в различни културни асоциации в Милано, дари за каузата свои творби. Тя направи Артлаборатория за най-малките, с интерактивна игра, рисуване и създаване на приказка и награди.

„Запалих се по идеята да спасим тези сгради от разруха покрай Криси и дойдох от Мюнхен. С Криси сме танцували заедно в Милано, когато живеех там“, каза 29-годишната Антония, която е родом от Видин и се изявяваше на „сцената“ в северняшка носия.

„Идеята на тази благотворителна инициатива е да се възстанови покривът на старото училище, защото там има много голям теч. Имало е инвестиционни намерения и нямам против сградата да бъде закупена, но имам против тя да бъде бутана, да бъде нарушаван архитектурният облик. Много вероятно е арх. Чинков от Славейно да я е правил, което още повече подсилва архитектурния магнетизъм“, казва Кристияна.

Според нея целият архитектурен комплекс от църква и три училища трябва да бъде регистриран като групов паметник на културата.

„Църквата с килийното училище са си групов паметник на 160 г., до тях са старото училище и новото училище. Те не са регистрирани паметници на културата, защото може би не са достатъчно стари, а и отдавна в България не се регистрират нови паметници на културата. Модернизмът от 30-50-те години на миналия век е много добре изразен в България. Има страшно добри примери, които в чужбина се опазват, но в България сме повече склонни да бутнем и да направим отново, отколкото да вложим енергия да разберем и запазим една сграда. Както с хотел „България“, на който искат да правят козирка над терасите, което е безумие“, казва Кристияна.

Според Кристияна двете сгради на старите училища в Хвойна могат да получат безброй нови функции, без да се променят външно. В дипломната си работа тя е разработила как да станат база за изнесени офиси.

„Само в подпокривното пространство на новото училище могат да се направят около 20 стаи. Това е огромен ресурс“, допълва студентката. С  инициативата си да спре разрухата на сградите на училищата тя отдава почит на рода си Брънзалови. Дядо бил банкер, а прадядо и прапрадядо – учители в изоставените сега сгради.

„Някога учениците са носили в раничките си пясък за строежа на старото училище и са предпочитали да нямат цървули, но да ходят на училище“, казва Кристияна, разказвайки спомените на своите предци. Освен за концерта и изявите, тя увлякла в  разчистването на двете сгради 40 доброволци – студенти от Европа.

„Това множество, което тук не е виждано от години, очаква да види Кристияна със своята амбиция и млада възраст да осъществи идеята си и в това свято място на бърчината да има още живот. Така че всеки, като дойде от света в Хвойна, да може да се зареди с този негов магнетизъм и да се гордее, че е хвойненец и от община Чепеларе. Благодаря на Криси за това, което сътвори за много къс период от време“, каза управникът на Хвойна Наско Губеров.

Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова пък покани Кристияна да работи като главен архитект на община Чепеларе, след като завърши.

„Днес хвойненци страшно много се вълнувате, като си спомняте глъчката и веселието, които са се чували в този двор на това училище. За съжаление, в България все повече населени места обезлюдяват и се затварят училища. Аз като кмет съм много щастлива, че едно такова момиче, което учи в чужбина и е видяло света, се връща към корените си. Това, което направи Криси – да доведе нейните приятели от Италия да видят красотите на Родопите и България, е прекрасно“, заяви Чакърова. И призова да не забравяме откъде сме тръгнали и корените си, да последваме примера на Криси. Чакърова пожела успех на дипломната работа на студентката и благодари за примера, който дава на идното поколение.

 

Източник: marica.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top