fbpx
Начало » България » Студенти от УАСГ представиха прототипи на вертикални градини

Студенти от УАСГ представиха прототипи на вертикални градини

  • myotova
  • 21 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Студенти от УАСГ представиха прототипи на вертикални градини

„Инициативи, които карат хората да виждат ежедневни предмети около себе си и да им придават нова функции, са изключително ценни. Добавената стойност на този проект беше да превърне тези предмети в градини. Градското земеделие става все по-актуално в нашето съвремие и ни помага да затворим цикъла готвене-хранене-производство.“ – това сподели Сава Кисляков, един от менторите на екипите, създавали вертикални градини.

4 прототипа на вертикални градини представиха студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в SofiaLab. В екипите, разработили проектите за вертикални градини, участваха студенти, предприемачи, експерти по градинарство и земеделие, дизайнери, агроеколози и маркетинг специалисти.   Инициативата „Направи си сам – комплект за вертикална градина“ е на Асоциация за развитие на София, Зелена София и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, а целта е насърчаване на градското земеделие. Събитието, на 18 октомври, се проведе хибридно – на място, в съответствие с всички противоепидемични мерки, и онлайн, чрез платформа за виртуални срещи. Общият брой на участниците надвишава 30 човека.

Авторите на проектите – студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия Деница Георгиева, Александър Соколов, Диана Горнишка и Амина Рамез, представиха изработените прототипи. Одобрение получиха и четирите варианта, като голям интерес предизвикаха прототипите „А-образна стълба“ и „Дървен контейнер със стена от мрежа“. И двата са самостоятелно стоящи и подходящи както за интериор, така и за поставяне на открито, изработени изцяло от естествени материали. Още един от прототипите използва конструкцията на стълбата, но във вариант за по-малки пространства. Разработен е лесен и достъпен направи си сам модел от рециклирани бутилки.   И четирите прототипа ще бъдат поставени пилотно на няколко специално подбрани места в града – София Тех Парк АД, сграда на Столичната община, сградата на Централния кооперативен съюз, в SofiaLab на Асоциация за развитие на София, както и в общите пространства на жилищен блок.   След тестването на разработените прототипи от гледна точка не само на устойчивост и функционалност, но и ефект върху работната среда, в рамките на проекта е предвидено да бъде разработено ръководство „Направи си сам вертикална градина“. С него всеки желаещ лесно и бързо да направи сам своя собствена вертикална градина от лесно достъпни на пазара материали, както и да се информира какво е подходящо да отглежда в нея по сезони.   Събитията се състоят в рамките на проект CityZen, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Европа и съфинансиран от ЕФРР на ЕС.

Източник: actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top