fbpx
Начало » Бакалавър » Студенти от „неприоритетни“ специалности ще се срещат с Меглена Кунева

Студенти от „неприоритетни“ специалности ще се срещат с Меглена Кунева

  • netpro
  • 14 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Студенти от „неприоритетни“ специалности ще се срещат с Меглена Кунева
students 01

Ръководството на Министерството на образованието и науката ще се срещне в понеделник сутрин с представители на студентските съвети, с които да обсъди протеста на студентите заради стипендиите за успех, финансирани през оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Това съобщи в Русе вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която днес откри Младежкото иновативно Експо и участва във форум за младежкото предприемачество.

Кунева беше категорична, че понятието „приоритетни професионални направления“ в Закона за висшето образование по никакъв начин не разделя различните специалности на значими и незначими. Ако аз бях писала закона, щях да употребя вместо „приоритетни“ друг термин като „проблемни специалности, които имат нужда от подкрепа“. Проблемът е, че има много важни за страната ни и за пазара на труда специалности, за които няма кандидати да учат, като инженери и педагози,  обясни Кунева пред студентите от Русенския университет.

Тя уточни, че Европейските стипендии са договорени още през 2014 г., когато са се изготвяли принципите за тяхното разпределяне. Тогава е говорено и със студентските организации, като е обяснено стъпка по стъпка какво представлява тази програма, посочи вицепремиерът. Даването на европейски стипендии за т.нар. приоритетни специалности е изрично записано в гласуваната почти единодушно през февруари 2015 г. от Народното събрание Стратегия на развитието висшето образование, приемането на която пък беше едно от условията за стартиране на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Това не са пари от българския бюджет, това са европейски средства, които в този програмен период се дават от Европейската комисия само, за да се подкрепи определена политика. Тоест не са просто за отличен успех или за социални нужди, а трябва да подкрепят развитието на образованието, допълни Меглена Кунева.

По думите й 50% от влезлите инженерство не завършват, а инвеститорите непрекъснато посочват, че имат огромна нужда от такива кадри. Даването на стипендии на проблемните специалности е начин да се стимулират повече ученици да се записват именно в тях.

Кунева беше категорична, че медицината е една от най-значимите специалности за страната. Това се вижда през държавното финансиране, което е едно с най-високите в страната. Тя припомни, че от 2004 г. досега то се е увеличило повече от два пъти – от 40 до 88 млн.лв. Издръжката на един студент по медицина струва на държавата над 7 хил. лв. годишно, докато на един студент по икономика то е 700 лв.

Вицепремиерът напомни също така, че медицинските университети отбелязват много сериозни бюджетни излишъци или т.на. преходни остатъци. Тя даде за пример Медицинската академия в София, която за миналата година има около 100 млн. лв. излишък. Благодарение на държавата и на други фактори, там има средства. Мисля, че едно независимо академично заведение може да даде стипендии и за успех, и за социални нужди, коментира Кунева.

Тя посочи още, че Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите при обсъждането на бюджета за догодина ще търсят начини и през 2017 г. да има средства за стипендии. Министър Кунева припомни, че тази година в бюджета са заложени 32 млн. лв. за стипендии, докато европейските стипендии са 26 млн. лв. за три години и половина. Стипендии за успех през държавния бюджет взимат над 20 хил. студенти в страната.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top