fbpx
Начало » Бакалавър » Студентите по право и медицина ще останат без евростипендии за успех

Студентите по право и медицина ще останат без евростипендии за успех

  • netpro
  • 11 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Студентите по право и медицина ще останат без евростипендии за успех
euro-96289 640

Студентите по редица специалности, сред които право и медицина, няма да имат право да получават европейски стипендии за успех. Те ще могат да се борят само за стипендии за специални постижения в съответната област.

Причината е, че според новия проект „Студентски стипендии – фаза I“ стипендии за успех ще получават само студенти в специалности от т. нар. приоритетни професионални направления, каквито правото и медицината не са.

Това е изискване благодарение на чието спазване успяхме да увеличим сумата за стипендии почти три пъти, подчерта вицепремиерът и министър на образованието и наукатаМеглена Кунева на пресконференция днес.

Стипендиите за успех са за семестъра, по 120 лева месечно, а за специални постижения – еднократни, по 200 лева. Студентите ще могат да кандидатстват за три такива в рамките на семестъра. Предвиденото финансиране по проекта, който обхваща летния семестър на настоящата учебна година и цялата следваща, е 26 милиона лева. Парите се отпускат по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Всички 51 висши учебни заведения имат право да се включат в проекта. Остава в сила изискването за минимален среден успех 4.00, което беше валидно през всяка от предишните години, в които се даваха европейски стипендии (от 2008 г.).

Кандидатстването започва на 10 май. От утре до 30 май студентите подават формуляри за кандидатстване за двата вида стипендии чрез сайта на проекта: http://eurostipendii.mon.bg/.

Класирането се обявява на 21 юни в интернет страницата на проекта и по висши училища.

До 15 юли парите трябва да са преведени по сметките на класираните студенти.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top