fbpx
Начало » Бакалавър » Стопанската академия в Свищов най-сетне има нов ректор

Стопанската академия в Свищов най-сетне има нов ректор

  • netpro
  • 17 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Стопанската академия в Свищов най-сетне има нов ректор
Svishtov Stopanska akademia

Доц. Иван Марчевски е новият ректор на Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

Той беше избран на Общото събрание на акадаемията в понеделник с 62 от 112 гласа, след балотаж срещу ръководителя на катедра „Финанси и кредит“ проф. Андрей Захариев. Третият кандидат проф. Таня Горчева събра едва 18 гласа подкрепа.

Изборът на Марчевски идва след деветмесечно управление на академията от временни ректори и постоянни съдебни битки за ръководния пост.

След съмнения за нередности около избора на проф. Теодора Димитрова за ректор на университета и оспорването му в съда, образователният министър Тодор Танев се реши на безпрецедентната стъпка да назначи служебен ректор. Това отприщи невиждана съдебна сага, в която всяка от засегнатите страни оспорва всички актове на другата и това пречи на провеждането на нов редовен избор на ректор.

Върховния административен съд отмени през януари заповедта за назначението на първия служебен ректор проф. Иван Върбанов. Това обаче нямаше реални последици, тъй като междувременно шестмесечният му мандат бе изтекъл и на негово място бе назначен втори временен ректор – проф. Марияна Божинова.

Марчевски бе кандидат за ректорския пост и през май миналата година срещу Теодора Димитрова, сочена за протеже на бившия скандален ректор Величко Адамов. Марчевски обаче се оттегли в знак на протест срещу опорочената процедура по избора, която беше обжалвана в съда и това даде началото на съдебните битки за управлението на академията.

Източник: Offnews

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top