fbpx
Начало » България » Стипендиантската програма на АВВ открива нови хоризонти и осигурява спокойствие за бъдещите инженери

Стипендиантската програма на АВВ открива нови хоризонти и осигурява спокойствие за бъдещите инженери

  • bobi
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Стипендиантската програма на АВВ открива нови хоризонти и осигурява спокойствие за бъдещите инженери

„Много повече от финансова подкрепа!”, това е общото мнение на студентите от ТУ – София и филиала му в Пловдив за ежегодните стипендии на ABB Group, които те получиха през 2016 г. Световният гигант в областта на технологиите за производство на енергетично и автоматизирано оборудване поддържа своя стипендиантска програма за обучаващи се, които показват добри резултати, но имат нужда от помощ, за да продължат образованието си. „Менторство от професионалисти, нови умения и страхотна възможност за развитие – това получихме по време на програмата „Юрген Дорман” на АВВ”, споделят за Инженер.bg тримата участници от миналата година.

Георги Дамболов (2 курс, специалност „Авиационна техника и технологии“, Технически университет – София, филиал Пловдив), Деян Йорданов (3 курс, специалност „Електротехника“, Технически университет – София), Мирослава Барахарска (3 курс, специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, Технически университет – София) – това са стипендиантите на АББ България през 2016 г. И тримата са възпитаници на Технически университет – София, а след изтичане на програмата коментираха своите нагласи и впечатления.

Увереност и нови умения за стипендиантите

Различни факти за ABB са привлекли участниците да кандидатстват за стипендиантската програма „Юрген Дорман”. Шанс за израстване в професията, създаване на полезни контакти, иновативни разработки в производството и стремеж към непрекъснато повишаване квалификацията на служителите са само част от причините, които тримата младежи споменават.

„Чрез програмата научих, че човек не трябва да спира да се развива”, споделя Георги. Това, което изтъкнаха стипендиантите като важно за тях, е възможността да приложат теоретичните знания от университета в реална работна среда. По време на производствения им стаж те развиват нови умения и натрупват известен опит в истинското работно ежедневие, което за хора на тяхната възраст означава само едно, а именно увереност. „Спокойно мога да кажа, че вече съм по-конкурентноспособен в сравнение с моите колеги и преминаването през програмата на АВВ ми даде по-големи възможности за бъдещо кариерно развитие”, заявява смело Деян.

Материалната подкрепа не означава само пари на куп

Стипендиите „Юрген Дорман” имат за цел да подпомогнат образованието и кариерното развитие на студенти, които показват отлични резултати и амбиция, но се нуждаят от помощ, за да продължат обучението си. В продължение на пет години всеки от тях ще бъде обезпечаван с определена парична сума, но само ако поддържа добрите си резултати. Програмата отпуска и еднократни средства за закупуване на персонален компютър. На студентите се предоставя възможност за стаж, по време на който могат да се възползват и от допълнителни курсове.

„С онлайн курса по английски език, който е част от програмата, очаквам да подобря нивото, на което владея езика”, казва Деян, а Георги се възползва от курсове за контрол по качеството.

„За мен получаването на стипендията показа, че старанието, усърдието и отдадеността, които влагам в образованието си, се възнаграждават”, разказва вдъхновено Мирослава.

Менторите от АББ България са опора за бъдещите специалисти

Да помогнат на бъдещите специалисти в професионалното им ориентиране пък е стимулът на менторите, които са отговаряли за стипендиантите по време на техния стаж. Работят в различни направления в компанията, но и тримата са завършили образованието си в Технически университет – София. Ето как отговавят те на предизвикателния въпрос „Какво разбрахте за себе си по време на менторството?”

Васил Такев, старши мениджър продажби на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане (ментор на Деян): „Менторството ми даде нов поглед върху проблемите, нуждите и интересите на сегашните студенти – изненадващо за мен те са доста по-обширни отколкото очаквах. За себе си разбрах, че понякога ми е трудно да покажа на хората ползата за тях от всяко тяхно действие. Сега работя върху този въпрос”.

Стоян Иванов, мениджър на отдел „Качество“ в базата на АББ България в Раковски (ментор на Георги): „За първи път ми се случва да бъда в ролята на ментор. Придобих опит в подбора на персонал по начин, непознат за мен, но много интересен и ползотворен. Бих се включил в програмата отново”.

Стефан Янков, продуктов маркетинг мениджър (ментор на Мирослава): „Осъзнах колко е трудно за един студент в началото на своето образование да вземе решения, свързани с професионалното си бъдеще, и колко е важно да има някой, с който би могъл да коментира въпросите и вълненията си”.

АВВ развива фондацията Юрген Дорман от 2009 г. България е една от десетте държави, в които международната компания има партньорски университети.

Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

Статията е списана по материали на Център „Кариера и възпитаници (Алумни)“ и АББ България.

Източник на снимковия материал: АББ България

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top