fbpx
Начало » България » Стартира проект „Предприемачи на бъдещето“

Стартира проект „Предприемачи на бъдещето“

  • netpro
  • 10 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Стартира проект „Предприемачи на бъдещето“
Predpriemachi na badeshteto 1

7 октомври 2016 г., София – JA България и евродепутатът Владимир Уручев стартират съвместен проект в подкрепа на младежкото предприемачество в 5 града на страната – Враца, Видин, Монтана, Перник и Смолян. Проектът „Предприемачи на бъдещето“ ще подкрепи участието на ученици и учители от тези райони в програмата „Учебна компания“ на JA България.

Първата стъпка беше поставена в петък, с пресконференция, последвана от обучение за учители за преподаване на програмата „Учебна компания“. Участие взеха 23 одобрени след процес за внимателна селекция учители от петте града. Инициаторите на проекта разказаха подробно за замисъла, и за креативния процес, в който ще бъдат въвлечени учителите и учениците в следващите над 10 месеца.

„Неслучайно започваме мащабния проект „Предприемачи на бъдещето“ със Северозапада, Родопите и Перник, защото искаме да отключим скрития потенциал на тези региони чрез младите хора, които живеят там. Предприемачеството е състояние на духа присъщо на младите и трябва да бъде открито и насърчавано от най-ранен етап. Ето защо, заедно с Джуниър Ачийвмънт България – организация-лидер в предлагането на съвременни програми по предприемачество и бизнес, стартираме програма „Учебна компания“ в училищата от Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.“ – каза евродепутатът Владимир Уручев и допълни: „А към учителите, които днес са с нас и поеха предизвикателството заедно с учениците си да създадат иновативни старт-ъп компании, ще завърша с една мисъл на Алберт Айнщайн: “Креативността е заразна! Предай я нататък!”

Целта на проекта „Предприемачи на бъдещето“ е да развие предприемаческата култура, инициативността и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите на възраст 16-18 г. в петте уязвими области. Това ще се случи чрез участие на учителите и техни ученици в програмата „Учебна компания“ през 2016/2017 година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и екипа на г-н Уручев.

Директорът „Оперативни дейности“ на JA България, Вера Петканчин, също направи препратка към гениалния физик и сподели: „Казват, че днешните проблеми не могат да бъдат решени със старото мислене, което ги е породило. Много се радваме, че в лицето на г-н Владимир Уручев намираме партньор, който разбира това и е готов да подкрепи иновациите в образованието. За нас образованието по предприемачество е ключът към изграждане на нови по дух хора с нов начин на мислене и промяна на нерадостната траектория със загубата на човешки потенциал в областите извън четирите най-големи града на България. Призоваваме местния бизнес в петте областни града, част от проекта, да ни съдейства в процеса на работа на ученическите стартъпи, като се включи с менторство и така направи процеса максимално насочен към практиката.“

 

След обучението този уикенд всички включили се учители ще бъдат поканени да водят свои ученици в създаването и управлението на учебна фирма, по модела на JA. Предстоят работилница и креативен лагер, работа с ментори, регионални състезания и представяне на разработените бизнес идеи в рамките на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г., където младите предприемачи ще се състезават за приза „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „Млад предприемач“, която включва пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент за екипа-победител. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top