fbpx
Начало » Новини » Стартира благотворителна изложба на ученици от Софийската математическа гимназия

Стартира благотворителна изложба на ученици от Софийската математическа гимназия

  • netpro
  • 20 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за Стартира благотворителна изложба на ученици от Софийската математическа гимназия
obs 2 1

Ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ организират благотворителна изложба с авторски фотографии с астрономическа тематика. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати ремонтни дейности по сградния фонд на Астрономическата обсерватория на Софийския университет “Св. Климент Охридски” в парк “Борисова градина”. Сградите на обсерваторията са построени в зората на Висшето училище (както се е наричал Университетът в края на 19-ти век), а телескопът в големия купол на обсерваторията през 2017 г. става на 120 години. Това е най-старият телескоп на постоянен фундамент на Балканите.

Изложбата, озаглавена “Към ЗВЕЗДИТЕ”, включва 25 оригинални астрофотографии и ще може да бъде разгледана от 23 януари до 3 февруари 2017 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, и на 3 и 4 февруари между 18:00 и 21:00 ч. в Астрономическата обсерватория в парк “Борисова градина”, където посетителите ще имат възможност да чуят и разнообразни лекции, да разгледат обсерваторията, да разговарят с професионални астрономи и да погледнат нощното небе с телескоп. Официалното откриване на изложбата е от 11:00 ч. на 24 януари в Централното фоайе на Ректората.

Ядрото от екипа ученици от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” се състои от Теодор Алексиев, Рая Димитрова, Светослав Радоев и Йоанна Йорданова. Автори на фотографиите са Теодор Алексиев, Симона Христова и Ганчо Ганчев. Част от изображенията са получени по време на студентски практики на катедра „Астрономия“ във Физическия факултета на Софийския университет, най-престижното място за обучение по астрономия и астрофизика в България.

Желаещите да подпомогнат каузата ще имат възможност да го направят в деня на откриването – 24 януари, и по време на кулминацията на мероприятието – на 3 и 4 февруари, 18:00 – 21:00 ч. в обсерваторията.

Изложбата се реализира с любезното съдействие на Photosynthesis.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top