fbpx
Начало » Бакалавър » Специалност Медицина: Плюсове и минуси

Специалност Медицина: Плюсове и минуси

  • netpro
  • 19 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Специалност Медицина: Плюсове и минуси
962892 orig

Медицината е една от тези специалности, които никога не се влияят от модата на деня. Винаги ще има обективна нужда от нея в обществото и винаги ще има интерес от страна на кандидат-студентите. Медицинските висши училища са престижни образователни институции и няма съмнение, че предлагат добро образование.

Въпреки това, тя не е специалност, която подхожда на всеки кандидат. Доказателство за това е фактът, че далеч не всички студенти, които започнат обучението си по медицина, успешно завършват.

Кои са нещата, върху които трябва да помислите предварително, за да сте сигурни, че няма да попаднете във втората група? Нека сега да погледнем към плюсовете и минусите на тази специалност:

Плюсове: 

· Медицината е добре платена професия. Това е нещо, което зависи от степента на образованието. Колкото повече – толкова по-добре. Медицински сестри, фелдшери и парамедици, разбира се, печелят относително по-малко. Но лекари, които достигнат до доцентура или професура работят за минимум 4-цифрени суми. А най-добрите сред тях – и за 5-цифрени.

· Медицинските университети са оборудвани със съвременна техника и като цяло разполагат с добра материална база. Медицината е важна специалност и практически всички държави инвестират добре в образованието по нея. Интересът на студентите също помага. (Може да не ви се вярва, но това важи както за чужбина, така и за България.)

· Има възможности за реализация. В България има остър недостиг на кадри в здравеопазването, който само ще се изостря в бъдеще. Защо има недостиг? Защото и на Запад се търсят медици, което дърпа кадри от нашата система. Накратко – медици се търсят навсякъде. Ако сте добри в това, което правите – ще си намерите работа със сигурност.

 · Медицинските университети са истински международни. Дори и в българските такива има много чуждестранни студенти от съседните ни страни. А ако решите да отиде в Западна Европа или САЩ ще се запознаете с хора от всички краища на планетата.

Недостатъци:

· Не всичко е цветя и рози. Медицината е трудна специалност и се учи дълго. Колко дълго ли? Когато всичките ви приятели завършват своите бакалавърски програми вие няма да сте готови. Когато завършат магистратурите си – пак няма да сте готови.  И така практически цял живот.

· Има и чисто психологически аспект, за който брошурите на кандидатстудентските борси често не говорят. Ще можете ли да понесете гледката на кръв? Или да не успеете да спасите нечий живот? Това е много натоварваща емоционално професия. Много хора откриват, че просто този стрес не им е по силите.

· Обучението, освен дълго, е и скъпо. Дори и в държавните университети, дори и в сравнително бедни страни като България, семестриалните такси за специалност Медицина са сред най-високите,  в сравнение с всички други специалности. Да, заплатите в медицината са добри, но се изисква сериозна първоначална инвестиция.

· Животът на лекаря е тежък и стресов. Често се налага да се работи до късно или да се отиде извънредно на работа. Намирането на баланс между работа или личен живот е изключително сложна задача за повечето медици, заради изключително натовареното им ежедневие. От това страдат взаимоотношенията им с приятели и семейство. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top