fbpx
Начало » Бакалавър » Спад на студенти и в руските университети заради COVID-19

Спад на студенти и в руските университети заради COVID-19

  • bobi
  • 09 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Спад на студенти и в руските университети заради COVID-19

Пандемията промени живота ни изцяло. Вече ситуацията я наричаме „новата нормалност“. Една от сферите, която се измени и продължава да се променя, е образованието. Там реалността всеки ден е различна, а какво ще се случи накрая – никой не знае. И въпреки че основните коментари за образованието са дали да бъде в присъствена или дистанционна форма, то много учебни заведения първо се чудят как да оцелеят, а след това мислят за формата на обучение. И това е в глобален мащаб.

Неприятната ситуацията удари и руските университети. Оказва се, че броят на студентите, обущаващи се в частните учебни заведения, намаляват драстично, като една от причините е липсата на международни учащи, отново заради COVID-19. Такива са последните изследвания на представители на някои водещи руски университети, както и местни анализатори от Русия.

Наталия Починок е една от тези анализатори. Тя е ръководител на Russian State Social University. Това е един от водещите висши учебни заведения в областта на хуманитарните и социални науки. Според нея тази година спадът на студентите е с цели 30%. Оттам и спадът на приходите е грандиозен.

„Намалихме заплатите на преподавателите, заради трудната икономическа ситуацията, която засегна всички без изключение.“, е кратккия коментар на Починок. Оттук идват и притесненията – до колко мотивацията на преподавателите ще остане същата в часовете. Това предстои да разберем.

Другият проблем с приходите на учебните заведения е намаляването на таксите, само и само студентите да продължат да учат и да не се отказват. Много семейства в Русия живеят в тежки финансови условия и е трудно да успеят да покрият таксите на децата си. Така че решението, според Наталия Починок, освен намаляването на таксите, е родителите да имат и възможности на разсрочено плащане, което засега работи и отказали се от учебните занятия почти няма.

Частните университети са пред трудна ситуация в Русия, а и не само там. Администрациите работят в намален състав, а студентите предпочитат или да не кандидатстват тази година или да се запишат в държавен университет, където таксите са значително по-ниски, макар и образованието понякога да не е на високо ниво.

Кризата е засегнала цяла Русия и чак до Сибир. В големите градове стандарта на живот е висок и отново има отлив на млади хора, които искат да се обучават. Другата алтернатива пред тях е ясна – по-евтиното образование.

Държавата все пак се опитва да помага на младежите, като им отпуска стипендии за някои от университетите. Което е и добре и не. Не е добре, защото стипендиите са предимно в държавни университети и частните страдат и по това перо. А никой не иска да вижда фалирали учебни заведения. (В Америка се говори, че цифрата на затворените университети ще е голяма, ще следим да видим каква ще бъде тя).

Частните университети, разбира се, разкритикуваха държавата и споделите своите притеснения, че могат да фалират. Затова от правителството излязоха с официално изявление, че спадът на студенти в частните университети се дължи на скорошната оптимизация на цялата система на висше образование, което довежда до закриване само на неефективните учебни заведения. С това изявление държавата и частниците влязоха в още по-остър конфликт, в който не се знае какво решение ще бъде измислено. Засега ситуацията остава така.

Предстои да следим ситуацията не само в Русия, а и в международен мащаб. С намаляне на студентите, то сериозна заплаха грози и преподавателите, които няма да има на кой да водят лекции и има риск от уволнения. При последната криза в образователната система през 2003-та година в Русия над 90 000 лектори бяха уволнени от университетите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top