fbpx
Начало » България » София става столица на науката от 12 до 15 май

София става столица на науката от 12 до 15 май

  • netpro
  • 27 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за София става столица на науката от 12 до 15 май
technology

Затегнете коланите и се подгответе да достигнем Втора космическа скорост – това е скоростта, необходима на едно тяло, за да се освободи от гравитацията на голямо тяло като Земята и да напусне неговата орбита! Защото от 12 до 15 май Софийският фестивал на науката ще ни поведе на истинско космическо приключение. Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, Главен учен на Мисията Розета на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху… комета!

Мат Тейлър има докторат от Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект „Клъстър“ и мисия „Двойна звезда“. Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май. За да се подготвите за неговата космическата мисия, можете да подгреете с ударна доза наука с – националния финал на конкурса за млади учени „Лаборатория за слава FameLab“.

Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. Същият ден ще има още за космоса с полския учен и изтъкнат комуникатор Карол Вуйчицки, а професорката по Биология и Геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън, идол на спелеолозите, ще ни поведе в дълбините на пещерите.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година фестивалът ще се проведе от 12 до 15 май и през тези 4 дни по традиция можете да очаквате още много изненади от над 60 български и международни учени. Във фаталния петък 13-ти ще можете да се срещнете с друг известен учен със съществен принос към едно от големите открития на съвременната наука. 

Д-р Тури Кинг е ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на един паркинг в Обединеното кралство принадлежат на… самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на Молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават Генетика с Археология, История и География. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. Освен на сцената, Тури и нейният екип ще покажат във фестивалния комплекс и 3D принтирана реплика на самия скелет на крал Ричард III!

Другата изненада е, че ще можете да се срещнете отново със страхотния професор с червените обувки Франк Бърнет. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове.

Повече за събитието можете да научите на: http://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top