fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет ще си партнира с Иран

Софийският университет ще си партнира с Иран

  • netpro
  • 28 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет ще си партнира с Иран
Iran

В Заседателна зала 1 на СУ ректорът на СУ проф. дин Иван Илчев и извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в София Абдоллах Норузи подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на образованието, изследванията и историческите проучвания между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и посолството на Ислямска република Иран.

На срещата присъстваха Махмуд Хосейн Заде, Петър Кънев, председател на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, Ангел Орбецов, директор на Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ в Министерството на външните работи на Република България и Николина Кунева, референт за ИР Иран, Дирекция „Азия, Австралия и Океания“ на МВнР.

Проф. Илчев подчерта, че настоящият договор е първият цялостен договор, който Университетът сключва с посолство, а не с висша образователна институция и отбеляза, че включените точки в договора са практически изпълними и не изискват допълнително финансиране. Една от тях, по които Софийският университет има пълна готовност за изпълнение, е преводът на текста на „История на България“ на персийски език. Освен това за представяне в Иран са подготвени три изложби. Първата експозиция е на фотоси, свързани с българската история. Втората изложба е на тема „Черно море в историческата картография”. Третата изложба е посветена на българската писменост и е подготвена в рамките на честванията на 125-годишнината на Софийския университет.

Посланикът на Иран Абдоллах Норузи изрази радостта си от подписването на договора и заяви, че той е осъществен и усъвършенстван с подкрепата на посолството на Иран.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top