fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет ще бъде домакин на студентско състезание по право на Европейския съюз

Софийският университет ще бъде домакин на студентско състезание по право на Европейския съюз

  • netpro
  • 28 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет ще бъде домакин на студентско състезание по право на Европейския съюз
otkrivat-novata-akademichna-godina-v-su-sv-kliment-ohridski-258735

В периода 29-30 април 2017 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа Central and Eastern Europe Moot Court Competition.

Състезанието се организира съвместно от British Law Centre, Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Сдружението за международни състезания по право.

В състезанието всяка година участват десетки студенти от университети в  Полша, Чехия, Словакия, Словения, Хърватска, Украйна, Румъния, България и редица други държави. От 1997 година всяко издание на състезанието се провежда в различна държава от Централна и Източна Европа. София е домакин за втори път след 2010 година. Софийският университет победи в състезанието през 2011 г., а през 2015 г. и 2016 г. се класира на финал.

В състезанието ще участват над 120 студенти, разделени в 18 отбора, от университети от единадесет държави – Чехия, Словения, Словакия, Русия, Украйна, Полша, Грузия, Литва, Латвия, Румъния и България.

Първият кръг и полуфиналите ще се проведат във Върховния касационен съд на 29 април от 9.15 до 16.30 часа и на 30 април от 9.00 до 12.30 часа.

Финалът на състезанието ще се състои в 272-ра аудитория на Софийския университет и ще започне в 15.00 часа на 30 април.

Състезанието се провежда изцяло на английски език и се състои в решаването на казус по право на Европейският съюз в две части – писмена предварителна част (written submissions) и устна (oral pleadings). В първата предварителна част студентските отбори са длъжни да изготвят и да изпратят писмено решение на казуса. Втората част – финалите на състезанието, се състои в устни пледоарии на отборите, които се провеждат в няколко поредни дни в града домакин. Отборите се изправят един срещу друг в елиминационни кръгове пред съдебни състави, включващи едни от най-изтъкнатите имена в областта на правото на Европейския съюз, сред които са съдии, генерални адвокати и рефендери от Съда в Люксембург, преподаватели от Университета в Кеймбридж и др.

Финалите на състезанието са най-престижната и вълнуваща част от състезанието. Съдебните състави изслушват, разпитват и притискат участниците в отборите да демонстрират не само изключителни познания в правната материя на правото на ЕС, но и солидни ораторски умения и способности за отстояване и аргументиране на юридически тези в стресовата среда на съдебно заседание. Студентите развиват тези знания и умения в процеса на подготовката и участието си, като имат изключителната възможност да се сблъскат със своите връстници от другите държави и да сравнят нивото на своята подготовка, знания и умения.

Тази година почетни гости и съдии на устните кръгове ще бъдат Еленор Шарпстън, генерален адвокат за Великобритания в Съда на ЕС, Александър Корнезов, съдия в Съда на ЕС, Микал Бобек, генерален адвокат за Чехия в Съда на ЕС, както и Александър Дорич, възпитаник на Софийския университет, бивш състезател и треньор на отбори в СЕЕМС и в момента референдер към Съда на ЕС, както и много други изявени специалисти.

Освен престижа от участие в състезанието, участниците получават възможност да разширят своите контакти и да поставят основи на своето бъдещо образователно и професионално развитие. Бивши участници в състезанието са вече реномирани адвокати, преподаватели и съдии, които работят във водещи институции и правни кантори по света.

Организатор на състезанието е британската неправителствена организация British Law Centre, която повече от десет години провежда образователни инициативи по английско право и право на Европейския съюз в региона на Централна и Източна Европа, в които участват преподаватели от Университета „Кеймбридж“.

Сдружението за международни състезания по право е организация, обединяваща студенти от различни университети, академици и юристи от практиката, които са представлявали България в престижните международни състезания по право. Основната цел на Сдружението е да популяризира сред българските студенти състезанията по право като една комплексна и новаторска форма на юридическо обучение. Сдружението организира, подкрепа и подготвя български студентски отбори по право, които се състезават от името на българските университети в най-престижните международни състезания. Сдружението за международни състезания по право е успяло да подпомогне успеха на редица български отбори, като само през 2016 г. отбори на Софийския университет „Св. Климент Охридски” по медиация и по право на ЕС победиха и заеха първо място в състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC) и второ място на международното състезание по право на Европейския съюз.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top