fbpx
Начало » Бакалавър » Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”

Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”

  • netpro
  • 01 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”
SU -kliment-ohridski

На пресконференция в Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ бе обявена новата, 104-та специалност, която ще се изучава в СУ от новата учебна 2015/2016 г. – „Хебраистика“. Тя бе представена от заместник-ректора на СУ доц. д-р Милена Стефанова, председателя на програмния съвет на специалността проф. дин Христо Матанов и от Албена Григорова, началник отдел „Образователни дейности“.

Доц. Стефанова изрази удовлетворението си от новата специалност и допълни, че със създаването ѝ е попълнена осъзната от години за университета празнина. „Имаме „Арабистика“, а нямаме отсрещната страна на Близкоизточния регион. Така че вече се надявам да сме отговорили на очакванията на млади хора, интересуващи се от този регион, да могат да получат специализирано образование в България именно в тази сфера“.

Новата специалност „Хебраистика“ ОКС „бакалавър“ ще бъде в професионално направление „Социология, антропология и науки за културата“, редовна форма с обучение на български и английски езици.

Заместник-ректорът уточни, че администрирането на специалността ще бъде извършвано от Историческия факултет на СУ, а в съдържателно отношение тя ще се ръководи от програмен съвет. Програмният съвет на специалност „Хебраистика” включва проф. дин Христо Матанов – председател и членове: проф. дин Диляна Ботева – Исторически факултет, проф. д-р Евгения Калинова – Исторически факултет; доц. д-р Албена Танева – Философски факултет; доц. д-р Петя Кабакчиева – Философски факултет; проф. д-р Желю Владимиров – Стопански факултет; доц. д-р Теодор Седларски – Стопански факултет; доц. д-р Павел Павлович – Факултет по класически и нови филологии; доц. д-р Симеон Евстатиев – Факултет по класически и нови филологии и г-жа Христина Биджеранова от Министерство на външните работи на България.

Хебраистиката е интердисциплинарна академична специалност, центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия. Специалността обхваща исторически аспекти (еврейска история, изследвания на Близкия Изток и ориенталистика), религия, археология, социология, лингвистика (еврейски езици), политически науки, икономика, джендър, етнология, изкуство, регионални изследвания и помощни дисциплини. В програмата по хебраистика историята на Израел се изучава в контекста на нейното взаимодействие с различни култури от античната епоха до наши дни. Изучават се отношенията между държавата Израел и съседните държави, както и трагичната съдба на евреите през ХХ в.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top