fbpx
Начало » България » Сметната палата обвини СУ, че не дава „вярна и честна представа“ за финансите си

Сметната палата обвини СУ, че не дава „вярна и честна представа“ за финансите си

  • netpro
  • 06 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за Сметната палата обвини СУ, че не дава „вярна и честна представа“ за финансите си
SU -kliment-ohridski

„Софийския университет е декларирал активи от 10 млн. лева, зад които няма аналитична отчетност. Необходима е да се извърши инвентразиация на всички активи на СУ – бюра, компютри. техника, автомобили и т.н.“каза Цветан Цветков, шеф на Сметната палата, в предаването „Тази сутрин” по bTV. Опасенията на проверяващите институции са, че при подобна проверка могат да бъдат открити липси в най-старото висше училище. 

Преди дни Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 година. Според одитния орган, Алма Матер не дава в документа „вярна и честна представа” за финансовото си състояние. Цветков допълни, че е назначен одит за съответствие на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, защото Сметната палата е решила, че предоставената информация дава невярна и нечестна представа з финансовото състояние на университета.

„До момента от университета отказват съдействие и писах писмо на Ректора, че ще му бъде наложена глоба ако не съдействат”, допълни Цветков. По думите му ще се проверят обществените поръчки и управлението на имуществото.

Според източници на Би Ти Ви,  СУ дължи на държавата 8 цифрена сума пари за данъци. „За нас е важно тези данъци да са ощетоводени правилно”, допълни Цветков.

По-късно през деня, от прес-центъра на Софийския университет обвиниха журналистите в тенденциозно поднасяне на информацията. Ето и текста на техният отговор: 

За четвърти път от септември 2015 г. сутрешният блок на бТВ посвещава ефирно време на най-старото висше училище в България. Можем само да се надяваме подобен интерес да предизвика и образователната и научна дейност на Софийския университет, която за съжаление много рядко присъства в новинарските и публицистични предавания на медията.

Припомняме, че всички констатации от цитирания отново доклад на АДФИ са оспорени от Софийския университет. Изнесената информация за задължения на Университета към НАП не отговаря на действителното положение. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top