fbpx
Начало » България » Скандал в СМГ – какво се случва?

Скандал в СМГ – какво се случва?

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Скандал в СМГ – какво се случва?

Дисциплинарното уволнение на учител от Софийската математическа гимназия в София предизвика протест на родители и ученици в двора на училището тази сутрин.

Отстранена е Петя Тодорова – дългогодишен преподавател по математика и досега класен ръководител на X „А“ клас. Недоволните родители започнаха подписка за връщането и на работаи се срещнаха с представител на Столичния инспекторат – Ваня Кастрева.

По думите на директора на СМГ Антони Стоянов обаче мотивите за уволнението на Тодорова са свързани с участието ѝ в националната комисия за състезанието „Европейско кенгуру“. Комисията е назначена от Министерството на образованието. Стоянов твърди, че Тодорова се е подписала върху протокол, с който ученици от СМГ не са били допуснати на национален кръг на „Европейско кенгуру“. Въпреки че е представител на национален орган, Стоянов твърди, че с това действие Тодорова е уронила престижа конкретно на СМГ.

В крайна сметка ученици от СМГ са допуснати до Национален кръг на състезанието, проведен в началото на юни. Възпитаници на училището дори стават победители в категориите за 9 и 10 клас.

Директор Стоянов подчертава все пак, че Петя Тодорова е добър учител, като останалите в СМГ, но в случая не става въпрос за професионални, а за „личностни качества.“

Ето го и официалното изявление на СМГ по случая:

„Защото сме математици, за да стигнем до вярното решение, разчитаме на фактите.

Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните: 

На 17 от назначените през септември 2016г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.  

Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат(четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.  

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници.

С уважение и с пожелание за интересно лято,                           

Антони Стоянов, директор на СМГ“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top