fbpx
Начало » България » Синдикатите подкрепиха смяната на директорите в пенсионна възраст

Синдикатите подкрепиха смяната на директорите в пенсионна възраст

  • netpro
  • 01 дек. 2015
  •  Коментарите са изключени за Синдикатите подкрепиха смяната на директорите в пенсионна възраст
empty-classroom

Дълбоко съм убедена, че подмладяването на управленските кадри в образованието е крайно наложително. Това каза за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители във връзка промените в Кодекса на труда, които налагат пенсионирането на учители и директори в цялата страна. „От средата на юли изменението на Кодекса на труда влезе в сила. Септември бяха освободени много учители.

Бяха обявени местата на 140 директори, които работеха като временно изпълняващи директори. Останаха около 250-300 учители, които трябва да се пенсионират, но тъй като директорите не могат да намерят учители на тяхно място ги оставиха. В системата в цяла България има около 500 директори, които трябва да бъдат пенсионирани.В някои региони те се пенсионираха още в началото на септември”, каза тя.

По думите й, Кодексът на труда е задължителен за всички работници и служители в Република България и не е валиден само за образованието. „Всички казват, че трябва да влязат млади учители в системата, но ако някои иска да влязат млади кадри в училище директорите, не трябва да протестират, защото им е дошло времето. В края на краищата на всички идва това време, за да може да отворят пътя за кариерно развитие на младите хора. Учителят е в системата и работи активно, когато вижда, че има възможно развитие на място, но когато кариерното развитие е запушено, няма как да има такова отношение”, посочи Янка Такева. 

Източник: Aгенция Фокус

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top