fbpx
Начало » Бакалавър » Сертификатът за владеене на японски език JLPT

Сертификатът за владеене на японски език JLPT

  • bobi
  • 25 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Сертификатът за владеене на японски език JLPT

Японският е източноазиатски език, говорен от около 128 милиона души по цял свят. Лингвистиката го класифицира като част от японо-рюкюското семейство, като още се спори дали е обвързан със заобикалящите го езици, или е изолиран. Едно обаче е ясно – японският е изключително труден за усвояване дори от хората, които вече имат добри познания по китайски и корейски например.

Въпреки това българските ученици винаги са имали интерес към този източен език поради популярността на японската поп култура у нас. Паралелките с изучаването му и частните школи открай време се радват на стотици кандидати. А благодарение на достъпа до материали за самоподготовка в интернет има и много хора, които се опитват сами да овладеят езика вкъщи. Ако учите японски или имате интерес да започнете, трябва да се замислите и за вземането на сертификат, който със сигурност ще ви бъде от помощ при кандидатстването за университети, обменни програми и дори някои професии.

Какво е JLPT и защо е хубаво да го имате?

Japanese Language Proficiency Test (накратко JLPT) е най-големият изпит за владеене на японски език в света. Претърпява няколко промени във формата след създаването си, като най-новата е от юли 2010 година и е въведена с цел тестът да дава по-добра представа за комуникационните способности на полагащите го. Хубавото на този сертификат е, че никога не изтича – това важи дори за резултатите от стария JLPT до 2009 година. Въпреки това компаниите и образователните институции, които изискват теста от кандидатите си, понякога сами определят срок на давност.

Притежаването на сертификат за владеене на японски може да ви донесе много предимства при пътуването и дори при имиграцията в държавата. Но дори тези неща да не влизат в бъдещите ви планове, подготовката за JLPT може значително да подобри знанията ви по езика, като ви носи мотивация по всяка стъпка от овладяването му.

Какъв е форматът на JLPT?

Изпитът се състои от пет нива – N1, N2, N3, N4 и N5, като N1 е най-високото, а N5 – най-ниското. Компонентите са сходни за всички тестове – слушане, лексика, граматика и четене, но са групирани различно и продължителността на отделните модули става по-дълга с увеличаването на трудността на изпита. Максималният брой точки за всяко ниво е 180, като слушането винаги носи 60. Останалите секции са по 60 (ако са разделени на четене и на граматика и лексика) или общо 120 (ако са обединени). В таблицата можете да видите както модулите на всеки тест, така и колко точки биха ви били нужни, за да ги вземете.

Ниво Секции, продължителност и оценяване
N1 (за сертификат – 100/180 точки) Четене, граматика и лексика (110 минути) – 120 точки; четенето се оценява отделно; за да бъде издържан модулът, са необходими минимум 19/60 точки на четенето и минимум 19/60 на граматиката и лексиката Слушане (60 минути) – 60 точки

За минаване  – 19/60

N2 (за сертификат – 90/180 точки) Четене, граматика и лексика (105 минути) – 120 точки; четенето се оценява отделно; за да бъде издържан модулът, са необходими минимум 19/60 точки на четенето и 19/60 на граматиката и лексиката Слушане (50 минути) – 60 точки

За минаване – 19/60

N3 (за сертификат – 95/180 точки) Лексика (30 минути) – лексиката в N3 е отделен модул, но се оценява заедно с граматиката както при N1 и N2 (19/60 за минаване)

 

Граматика и четене (70 минути) – макар и тук четенето да е групирано с граматиката, то отново се оценява отделно (19/60 за минаване) Слушане (40 минути) – 60 точки

За минаване – 19/60

N4 (за сертификат – 90/180 точки) Лексика (30 минути) –

 

Граматика и четене (60 минути) Слушане (35 минути) – 60 точки

За минаване – 19/60

Двата модула се оценяват заедно. За вземането им са нужни най-малко 38/120 точки

 

N5 (за сертификат – 80/180 точки) Лексика (25 минути)

 

Граматика и четене (50 минути) Слушане (30 минути) – 60 точки

За минаване – 19/60

Двата модула се оценяват заедно. За вземането им са нужни най-малко 38/120 точки

 

Забележка: Дори да имате минималния брой точки за вземане на всеки модул, получавате сертификат само ако сте изкарали общ брой точки над посочения в колоната „Ниво“.

На какви знания съответства всяко от петте нива?

N1 – Напреднало ниво: способността да разбирате японски език, използван в най-различни ситуации.

Можете да четете логически сложни и абстрактни текстове на най-различни теми и в най-различни медийни формати, както и да прониквате в съдържанието и структурите им. Също така разбирате перфектно разговори, новинарски репортажи и лекции, изнесени с естествена скорост на говорене в голямо разнообразие от условия. Можете да долавяте и най-малките детайли в разговорните ситуации.

N2 – Средно напреднало ниво: способността да разбирате до известна степен японски език, използван в ежедневни ситуации и при различни обстоятелства.

Разбирате ясно написани материали на различни теми – статии и коментари във вестници и списания, прости критики и т.н. Способни сте да четете литературни произведения на общи теми и да се досещате за намеренията на авторите им. Можете да следите разговори и новинарски репортажи, изказани с почти естествена скорост. Също така долавяте детайли в устната реч като взаимоотношенията между участващите хора.

N3 – Средно ниво: способността да разбирате до известна степен японски език, използван в ежедневни ситуации.

Схващате писмени материали със специфично съдържание, засягащо теми от ежедневието. Освен това възприемате обобщена информация като заглавия във вестници. Способни сте да четете по-трудни текстове и да долавяте основните им идеи, ако дадени фрази са налице. В състояние сте и да разбирате прости разговори, изговаряни с почти естествена скорост, и обикновено умеете да определяте връзките между участващите хора.

N4 – Основно ниво: способността да разбирате основен японски.

Четете и разбирате пасажи на познати ежедневни теми, написани с основен речник и често срещани канджи. Също така сте в състояние да проследявате съдържанието на разговори от ежедневието при условие, че се говори бавно.

N5 – Начинаещо ниво: способността да разбирате някакъв основен японски.

Четете и разбирате често срещани изрази и изречения, написани със сричковите писмени системи хирагана и катакана, както и с някои основни канджи. Можете да възприемате ключовата информация от кратки разговори на теми от ежедневието, в които участниците говорят бавно.

Каква е таксата за явяване на JLPT?

Таксите са ниски в сравнение с тези за други езикови сертификати. Според последната качена информация на сайта на СУ явяването на ниво N1 струва 60 лева, на N2 и N3 – 50 лева, а на N4 и N5 – 25 лева.

Колко често се провежда JLPT?

Изпитът се състои два пъти годишно. Датите за 2021 г. са 4. юли и 5. декември, но е възможно да подлежат на промени спрямо развитието на епидемичната ситуация в България и по света.

Как да се регистрирам за JLPT?

С оглед на извънредната епидемична ситуация последния път документите за записване са се предавали онлайн. Ако приемем, че и за следващия изпит ще е така, ще трябва да попълните регистрационен формуляр съгласно изискванията, описани в инструкцията за теста. След това ще е нужно да подпишете, сканирате и изпратите документа на адрес jlpt@admin.uni-sofia.bg.

Ако сте кандидат със специални потребности, ще трябва да се запознаете с условията за провеждане на теста за вас, след което да предоставите два формуляра – регистрационния, както и такъв с информация за медицинското ви състояние.

Други необходими неща за записването са сканирана снимка, декларация за съгласие за обработка на лични данни, както и сканирано копие на платежното нареждане.

Всички подчертани документи могат да бъдат намерени на уебсайта на Софийския университет. Най-добре обаче изчакайте следващото официално обявление, преди да попълвате и пращате каквото и да било, защото може да има промяна в изискваните формуляри.

Как мога да се подготвя за JLPT?

Сайтът на JLPT предоставя множество ресурси за самоподготовка. Макар и част от тях да са платени, цените им са сравнително достъпни. На следните линкове можете да намерите някои от най-полезните материали:

https://www.jlpt.jp/e/about/candolist.html – На този адрес ще откриете списъци, чрез които да сами да оцените уменията си по японски.

https://www.jlpt.jp/e/samples/forlearners.html – Тук можете да се пробвате да отговорите на примерни въпроси от всяко ниво на изпита.

https://www.jlpt.jp/e/reference/books.html – На тази страница ще намерите книги за самоподготовка, съобразени с нужните знания за всяко от петте нива на JLPT.

В България подготвителни курсове се предлагат от Международна фондация „Св.св. Кирил и Методий“, както и от школата „Агора София“. Разбира се, необходимите умения можете да придобиете и в паралелките с японски език в 18. СУ и 138. СУЗИЕ или в катедрата по Японистика на Софийския университет.

Как да получа и използвам сертификата си?

Резултатите от юлския тест узнавате в началото на октомври, а от декемврийския тест в началото на март чрез Софийския университет. Ако не разполагате с оценката си до края на обявения срок, можете сами да се свържете с катедрата по Японистика на телефон (02) 9308 200 или факс (02) 9460 255. Обърнете внимание, че пандемията от COVID-19 може да причини забавяне с обработката на резултатите или да доведе до отмяната на изпита, както стана през декември 2020.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top