fbpx
Начало » Класации » Сериалите, които всеки студент по право трябва да гледа

Сериалите, които всеки студент по право трябва да гледа

  • bobi
  • 31 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Сериалите, които всеки студент по право трябва да гледа

Знаете ли, че има други начини да научите много за правото, освен учебниците и лекциите в университета? Един от тях е много приятен, а и може да се превърне в също толкова полезен – това е любимото занимание на мнозина, а именно гледането на сериали. В днешно време те са само на един клик разстояние на компютъра, телевизора, таблета или телефона ви. Подбрахме няколко заглавия, които биха били освен интересни, и полезни на всеки един бъдещ (или настоящ) професионалист в сферата на правните услуги.

Suits: Suits („Костюмари“) е една от най-известните телевизионни саги за адвокати. Действието се развива в илюзорна правна фирма в Ню Йорк. Основната сюжетна линия проследява изгонения от университет Майк Рос, който започва работа като асистент на известния адвокат Харви Спектър. Макар помощникът така и да не получава официално обучение по право, двамата с Харви успяват да разплетат едни от най-сложните случаи. Сериалът набляга на това, че за да си успешен в адвокатската професия, теоретичните познания не са достатъчни, а са необходими и специфични лични качества и добра преценка.

Silk: Silk е британска адвокатска драма и това си личи от самото начало. Освен изпъквайки с британския английски, сериалът се възприема за доста по-сериозен от американските адвокатски. Сюжетът се върти около група адвокати (barristers) в общ офис (chambers) и заплетените взаимоотношения между тях. Фокус е женският образ на Марта Костело и предизвикателствата, с които жените адвокати са принудени да се сблъскват, както и цената на професионалния им успех.

The Briefs: Това телевизионно предаване е по-скоро документален филм, базиран на истински факти и случаи, в който камерите проследяват адвокатите от известна адвокатска кантора – Tuckers. Сериалът вниква в английската правна система, като същевременно се фокусира върху концепцията за справедливост, погледната през призмата на адвоката. Продукцията определено представя гледната точка на реалността и е задължително да се гледа от студенти по право, на които им е любопитно да разберат ежедневната (и не винаги вълнуваща) работа на адвоката.

Law and Order UK: Сериалът проследява взаимовръзката между британската полиция и наказателното правосъдие в островната държава. Основен фокус са двете страни на всяка история – от една страна полицията, която разследва случаите, и от друга – адвокатите, които защитават заподозрените. Сериалът дава добра представа за различните стъпки в наказателния процес на британското право.

How to get Away with Murder: Сериалът, създаден от Шонда Раймс, създателка на известните „Анатомията на Грей“ и „Скандал“, е вдъхновил много хора да започнат да се занимават с право заради интригуващия си сюжет. ТВ шоуто дава възможност и за сблъсък с много правни термини на английски език.

The Practice: „Адвокатите“  е американски драматичен сериал, въртящ се около партньорите и съдружниците в правна фирма в Бостън. За излъчването си от 4 март 1997 г. до 16 май 2004 г. сериалът печели наградата Еми за Най-добър драматичен сериал. Специфичното на сериала са разнообразните перспективи, от които се гледа всеки един случай, поет от кантората. За студентите по право би било полезен, защото провокира да се мисли различно и да  се следват инстинктите, за да се разбере истинската  история.

Макар и сериалите не винаги да представят актуален образ на действителността, те могат да са добра основа за това какво се случва в правния свят. Освен ученето, могат да бъдат полезен плюс под формата на аудио-визуално средство, чрез което да разберете повече за сферата, в която сте избрали да се развивате.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top