fbpx
Начало » Любопитно » Сбъднати мечти: Жена на 104 години се научи да чете!

Сбъднати мечти: Жена на 104 години се научи да чете!

  • bobi
  • 14 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Сбъднати мечти: Жена на 104 години се научи да чете!

В продължение на почти 1 век ежедневието на Кутиями е било едно и също – става рано у дома в село Тируванчор в Керала и започва работа по готвене, чистене и хранене на животните.

Но вече нещата са различни. Има и друга причина, поради която да става, а то е че очаква местния вестник с огромно нетърпение.

В продължение на два часа тя разлиства страници и се информира за случващото се по света. Но това е новина при нея – едва преди няколко месеца тя се научава да чете и да изпълни мечтата си.

„Винаги съм била любопитна какво се случва по света. В много случаи съжалявах, че не мога да чета и че трябваше по-младите да го правят вместо мен. Винаги съм искала да си напиша името и адреса.“

Затова жената решава да се запише на уроци и след месеци на учене, тя изкарва основния изпит за грамотност в Керала на цели 104 години. Тя постига 89% грамотност и цели 100% знания по математика. Поради това си постижение Кутиями получава и похвала от министъра на образованието, които казва, че възрастта не е пречка за знание и ѝ пожелава всичко добро.

През целия си живот жената е имала желание да се научи да чете и да пише. Опитвала е сама да изучи азбуката, но тъй като се е родила в село от много ниска каста, за нея образование не се е полагало.

„Образованието по едно време за жени и бедни хора беше немислимо. Дори момчетата прекратяваха ходенето на училище една на девет. Родителите ми бяха безимотни и мой дълг беше да пера, да готвя и да поддържам къщата спретната за моите 11 братя и сестри.“

На 16 се омъжва и има пет деца. През останалата част от живота си се отдава на готвене и домакинска работа за цялото семейство. Но въпреки голямото семейство, на нея винаги и ѝ е липсвало нещо.

Преди година нейната съседка – младата 34 годинишна преподавателка, убеждава Кутиями да започне да се учи да чете. Дава и няколко книги и така историята на старата жена започва.

Според младата преподавателка Кутиями имала огромно желание и почти не е имала проблеми със слуха, зрението и паметта.

И историята не спира до тук. Възрастната жена продължава образованието си. Следват изпити по английски език, околна среда и математика за 9 годишни. Целта е 100% оценки от изпитите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top