fbpx
Начало » Бакалавър » РУ „Ангел Кънчев“ изпревари университети от Англия и Германия в международна класация

РУ „Ангел Кънчев“ изпревари университети от Англия и Германия в международна класация

  • netpro
  • 07 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за РУ „Ангел Кънчев“ изпревари университети от Англия и Германия в международна класация
rusenski universitet

За втора поредна година Русенския университет участва в U-Multirank, световна класация на университетите и колежите, съобщава вестник „Бряг“.

Класацията обхваща множество аспекти на висшето образование: научни изследвания, преподаване и учене, международна насоченост, трансфер на знания и регионалност. U-Multirank е независима класация, чието първоначално разработване беше подкрепено финансово от Европейската комисия и която през 2013 г. заработи за първи път. 1210 висши училища от Европа и целия свят участват вече в U-Multirank. За разлика от други съществуващи рангови системи, U-Multi-rank подрежда университетите по по-широк кръг от критерии. Рейтингът формира своите оценки на базата на регистрираните резултати на висшите училища по 30 различни индикатора в пет групи: преподаване и обучение, наука, трансфер на знания, международна ориентация и влияние в региона, като представянето се оценява на две нива: за институцията като цяло и за професионалното направление.

През 2014 г. Русенският университет е едно от двете български висши училища, които заедно с още 407 университета от целия свят участваха в изданието на U-Multirank с професионално направление „Информатика и компютърни науки“. То има една от най-високите акредитационни оценки, дадени от НАОА в България. В оценяването на направлението е включено обучението по специалност „Компютърни науки“ и магистърска програма „Софтуерно инженерство“, разработена и реализираща се съвместно със софтуерната фирма „Сирма Ай Ти Ти“ ЕАД и докторска програма „Информатика“. 

От резултатите, изнесени през април 2015 г., може да се види, че обучението по професионално направление „Информатика и компютърни науки“ в Русенския университет не отстъпва по качество на аналогичното обучение в известни германски, френски, английски и други европейски висши училища. В класирането Русенският университет е преди университети, провеждащи обучение в същото професионално направление от Щутгарт, Хановер, Хамбург, Потсдам, Орлеан, Тулуза, Ливърпул, Нотингам и други.

Русенският университет е в първите 35 от общо 276 висши училища от Европейския съюз според 6-те критерия за преподаване и обучение. По критерий „Международни стипендии за изследвания“ е на второ място, в топ 20 – по критерий „Включване на практически опит в специалността (за магистърски програми)“, и сред първите 25 по критерия „Студентски стажове в предприятия“.


Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top