fbpx
Начало » България » Русенско училище влезе в класация за най-добрите в България

Русенско училище влезе в класация за най-добрите в България

  • netpro
  • 27 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Русенско училище влезе в класация за най-добрите в България
77779082a7b64f6eaa547d910aad9e9b

В България рейтинг на училищата все още няма.

Затова всяка година десетки родители, които търсят училище за детето си, се осланят на класацията „Една жена каза във Фейсбук“, пише „Телеграф“.

За първи път обаче в последните години се появиха публични данни за това, как отделните училища в страната са се представили на изпитите след четвърти и седми клас. Те могат да служат за ориентир на родителите къде да запишат детето си. Една от тези класации излезе на сайта www.danybon.com, след като МОН е предоставило данни за резултатите на всички училища за матурите след седми клас.

Сайтът прави класация за училищата от цялата страна, като сравнява техните резултати от минималните по всички учебни предмети. Оказва се, че в топ 20 на училищата при това класиране не попада нито едно общинско или държавно училище. Единствените победители са частни училища и математически гимназии.

Любопитното е, че математическите школа вече изпреварват частните в челната десетка. На първо място в цялата страна по резултат от всички изпити е частното училище „Света София“, което неизменно заема първото място в последните години. 

Този път от 100 точки то е събрало 91,54. На второ място изненадващо се появява пловдивскатаматематическа гимназия с 91,37. Трета е софийската математическа гимназия с 90,37 точки.
Любопитно е, че когато училищата се сравняват само по резултатите си по български език и литература, СМГ изпреварва цялата конкуренция, включително частните школа, с данните си от тестовете по двата основни предмета тази година. Училището е дори фаворит пред основния „Света София“, който от няколко години е на челни позиции по тези резултати.
„Не можем да отречем безспорния успех на СМГ, която изпревари всички училища в София“, заяви и шефката на регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева.
Четвърта в общата класация по резултати за цялата страна е математическата гимназия „Петър Берон“ във Варна. Тя е получила 90,40 точки средно по всички предмети.
На пето място е математическата гимназия „Баба Тонка“ от Русе. Първата частна математическа гимназияе следващото частно училище в класацията, което се оказва на шесто място. Училището е получило 87,98 точки.
Веднага след него се намира бургаската природоматематическа гимназия, следвана от столичното частноучилище „Евростар“. До 20 място се редуват единствено математически и частни училища, което според експертите е практика от много години.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top