fbpx
Начало » България » Росен Плевнелиев: За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички

Росен Плевнелиев: За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички

  • netpro
  • 18 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Росен Плевнелиев: За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички
Plevneliev2

„Аз съм тук, защото споделям вашата страст за промяна.“, с тези думи Росен Плевнелиев даде старт на интерактивна дискусия в Американския униветрситет в България, на която присъстваха над 100 души.

Плевнелиев говори за геополитическите промени пред възпитаници от Executive MBA програмата на Американския университет в България вчера (17 март). Събитието се проведе от 19 ч. в Център за образование и култура „Илиев“ на АУБГ в София. Плевнелиев беше приветстван от в. и. д. президент на АУБГ д-р Стивън Съливан. Дискусията е част от серия лидерски семинари, които се предлагат екслузивно за завършили магистърската програма за ръководни кадри на АУБГ.

„Историята се случва пред очите ни, кой би си представял, че милиони мигранти ще прекосяват граници и ще стигнат до сърцето на Европа, кой би си представял, че Великобритания ще поиска да излезе от Европейския съюз?“, каза Плевнелиев. „Големият въпрос е кой пише историята – Путин, Тръмп, Ердоган? Ние сме свидетели на рекорден брой кризи, сред които миграция и терористични атаки, създаващи нова геополитическа обстановка. За да има мир, трябва да има правила, които да са еднакви за всички. Живеем в интересни времена, във времена на студен мир, продължи той.

Плевнелиев разкри пред присъстващите, че в момента пише книга, озаглавена именно „Студен мир“. Според него, ние в момента нямаме истински мир, но не искаме и война. В такива времена няма война, но има конфронтация и дестабилизация. Много страни са в студени конфликти. Според него това е много удобен, евтин и ефективен начин да подчиниш една държава. Ето защо, ние трябва да тръгнем в друга посока.

„За да има устойчив мир, трябва да има правила и регулации, за чието спазване да се грижат добре работещи международни институции. Проблемите не се решават с политически двустранни споразумения. Само две страни няма как да разрешат глобални проблеми. Днес ние трябва да разберем, че имаме нужда от многостранни спогодби, за да има устойчив мир. Толкова е лесно да дестабилизарш, а толкова е трудно е да градиш. Лесно е да спечелиш война, трудно е да спечелиш мир.“, заяви той пред участниците. „Ще видите много силни лидери. Те искат зависими медии, пропагандират. Но не е важно какво ще направят силните лидери, а какво показва историята, че се случва след края на тяхното водачество – разрушение. Силни лидери са тези, които градят силни институции.“, каза той.

Плевнелиев обърна поглед към успешните държави, които се делят на два типа – или притежават природни ресурси, или силни институции. Ключът към устойчив мир, според него е, интеграцията между нациите, а тогава няма как да има война. Международните институции играят ключова роля за устойчив мир.

„Аз се претиснявам, защото забелязвам много ситуационни играчи, но не и стратегически такива. Това означава, че не сме научили уроците от историята. За да избегнем нови велики сили и страданието на нациите, които остават в периферията, имаме нужда от правила.“, каза Плевнелиев. „Ето защо смятам, че създаването на Европейския съюз е най-уникалният проект в историята на човечеството за осигуряване на траен мир. ЕС не е бюрокрация. Това са институции, които следват правилата и ги прилагат. Ние сме свидетели на най-дългия период в историята на Европа без война.“, допълни той.

„За да се развием, ние, българите, трябва да имаме търпение и да надграждаме в правилната посока. За мен правилната посока на България е още от времето на Левски – да бъдем равни в Европа. Но това зависи от всички нас. Трябва да мечтаем и да работим здраво. Трябва да споделяме знанията си. Трябва да бъдем подготвени за промени. Технологиите се развиват, след 10 години ще живеем по съвсем различен начин, много хора ще останат без работа, неравенството ще нарасне, което е предпоставка за конфликти. Ето защо, имаме нужда от силни лидери, силни институции и силни граждански общества.“, каза в заключение Росен Плевнелиев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top