fbpx
Начало » България » Родните университети ще имат право да откриват филиали в чужбина

Родните университети ще имат право да откриват филиали в чужбина

  • netpro
  • 18 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за Родните университети ще имат право да откриват филиали в чужбина
exam---large

След години борба да получат по-голяма автономия, като например да извършват търговска дейност или да разкриват свои структури в чужбина, университетите най-накрая са на път да се сдобият с редица свободи. В сряда вечерта депутатите от просветната комисия одобриха на първо четене за час и половина 5 законопроекта за промени в Закона за висшето образование, внесени от МС и от различни народни представители, пише в днешния си брой вестник „Сега“.

Част от промените дават мечтаната свобода на вузовете. Одобрените текстове ще променят драстично системата и защото предвиждат държавата да ограничи безразборния прием във висшите училища, като въведе защитени специалности и финансира с предимство тези, за които има недостиг на пазара на труда.

Най-радикални са промените, предложени от министерството на образованието и от депутата от АБВ Борислав Борисов. Докато законопроектът на МОН е пуснат за обществено обсъждане още от юни т. г., този на проф. Борисов бе внесен в парламента на 15 септември и приет автоматично на 16-и без сериозни дебати. Според него вузовете занапред ще могат да развиват производствена и търговска дейност, свързана със стопанската реализация на създаваните от тях научни продукти.

Сега те имат право на научно-производствена, художественотворческа, спортна и здравна дейност. От мотивите не става ясно дали това означава, че висшите училища ще имат право да откриват търговски дружества по Търговския закон и да участват с тях в смесени фирми.

В законопроекта не е уточнено как точно ще се вземат решенията, свързани с търговската дейност, и какъв контрол ще има върху нея. Години наред в закона липсваше подобна възможност именно заради опасения, че ще настъпи безконтролен академичен алъш-вериш. И в момента университетите имат право да се сдружават с други юридически лица, но по реда на закона за задълженията и договорите. Борисов е бивш ректор на УНСС. 

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top