fbpx
Начало » България » Репортер на БНТ генерира изпитния вариант за матурата по български език и литература

Репортер на БНТ генерира изпитния вариант за матурата по български език и литература

  • netpro
  • 29 авг. 2016
  •  Коментарите са изключени за Репортер на БНТ генерира изпитния вариант за матурата по български език и литература
a160bd67413c69811b7e836d63694e52

  Днес в 5.30 часа в Министерство на образованието и науката беше генериран изпитният вариант по български език и литература за сесия август-септември на държавните зрелостни изпити. Репортерът на БНТ Виктор Дремсизов натисна клавиша, с който бяха избрани въпросите. 

  Изпитът  започнa в 8.00 часа, а заявление за участие в него са подали 5275 зрелостници. 

  „За първи път матурата по БЕЛ е разделена на три модула, като учениците ще ги решават поотделно. Първият ще им бъде раздаден в началото на изпита и за решаването му ще имат един час. След това ще трябва да запечатат работите си в специални пликове и да изчакат раздаването на втория модул. Ще получат въпросите от втория модул един час след началото на изпита. Ако са готови по-рано с първия, могат да отидат до тоалетна. Не могат обаче да напускат училището, защото после няма да ги пуснат обратно“, обясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той допълни, че възможните комбинации от въпроси за изпита по български език и литература са 11 млн. и има 30 възможни теми за интерпретативно съчинение или есе върху творчеството на 15 български автори. От генерирания вариант стана ясно, че учениците на 41 въпрос ще пишат по тема №1. За нея ще имат 2 астрономически часа. 

„Не сме имали никакви сигнали за купуване на отговори от матурата. За нас е важно да не изтече информация от МОН, добави още зам.-министърът и пожела успех на зрелостниците.“ 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top