fbpx
Начало » България » Ректорът на СУ с гневна декларация заради „кампанията срещу Софийския университет“

Ректорът на СУ с гневна декларация заради „кампанията срещу Софийския университет“

  • netpro
  • 12 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за Ректорът на СУ с гневна декларация заради „кампанията срещу Софийския университет“
SU -kliment-ohridski

В гневна декларация ректорът на СУ проф. Иван Илчев призова за прекратяване на „кресливата кампания срещу Софийския университет“. В последните няколко седмици Алма матер е подложен на безпрецедентни атаки. Публикуваме обръщението на професора към медиите без редакторска намеса: 

В последните няколко седмици Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ е подложен на безпрецедентни атаки.

С малки изключения до този момент се въздържах от публични изявления. Свидетели сме обаче на недопустимо използване на предстоящия избор за политическо и икономическо противопоставяне. Това вреди на двамата достойни кандидати за ректор на Университета, които през цялата кампания запазиха конструктивния тон и взаимното уважение. Вредите за най-старата и авторитетна академична институция обаче ще останат дълго след като утихнат конюнктурните страсти.

Академичната общност на Софийския университет може да бъде убедена да избере своя ректор единствено по начина, по който двамата кандидати го правят – излагайки идеите си в диалог с всички в Университета.

Призовавам в оставащите няколко дни до Общото събрание на Софийския университет тази креслива кампания да бъде прекратена. Недостойно е Университетът да се използва като декор на чужди битки.

Убеден съм, че следващият ректор ще вложи целия си авторитет и ще впрегне енергията си в името на защитаването на достойнството на Софийския университет и на запазването на позицията му на най-добрия академичен и научен център в България.    

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top