fbpx
Начало » България » Ректорът на МГУ “Св. Иван Рилски” беше избран за председател на Съвета на ректорите

Ректорът на МГУ “Св. Иван Рилски” беше избран за председател на Съвета на ректорите

  • netpro
  • 01 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Ректорът на МГУ “Св. Иван Рилски” беше избран за председател на Съвета на ректорите
luben totev

На 31 март т.г. се проведе Общо събрание на Съвета на ректорите на висшите училища в Р България. За председател на Съвета на ректорите беше избран ректорът на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” проф. д-р инж. Любен Тотев с 47 гласа за и без нито един глас против. Останалите номинирани за председател на Съвета на ректорите бяха ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков, които оттеглиха кандидатурите си преди гласуването.

Общото събрание избра нов Управителен съвет в състав: проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ “Св. Кл. Охридски”, проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ “П. Хилендарски”, проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, ген.-майор чл.-кор. проф. д.м.н. Николай Петров, началник на ВМА и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ.

За членове на Контролния съвет на Съвета на ректорите бяха избрани проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрния университет – Пловдив, проф. дтн. инж. Георги Михов, ректор на Техническия университет – София и доц. д-р Росен Василев, ректор на Техническия университет –Варна. За председател на Контролния съвет беше избран проф. Георги Михов.

Общото събрание избра и състава на Етичната комисия на Съвета на ректорите. Тя ще се оглавява от проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, а останалите членове са проф. д-р Пенчо Гешев, ректор на НСА и проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на РУ “Ангел Кънчев”.

Новият председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев благодари на досегашния председател акад. Ваньо Митев за огромната енергия, положените усилия и добре свършената работа през двата му мандата начело на организацията. Проф. Тотев обеща да продължи в същата посока и поиска държавните институции да се вслушват повече в позициите и предложенията на Съвета на ректорите. Той си пожела Съветът на ректорите да бъде единен в преследването на общата цел – издигане нивото на българското висше образование.

Досегашният председател акад. Ваньо Митев пожела успех на новия председател и новоизбрания Управителен съвет, като им пожела да бъдат непримирими и единни при отстояване на приоритетните стратегически политики в сферата на висшето образование, защото само по този начин могат да се извоюват добрите и полезни решения в тази толкова чувствителна за цялото общество система.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top