fbpx
Начало » Бакалавър » Рекорден брой чуждестранни студенти в Германия – 301 350

Рекорден брой чуждестранни студенти в Германия – 301 350

  • netpro
  • 10 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Рекорден брой чуждестранни студенти в Германия – 301 350
germany - large

Министерство на образовнаието на Германия съобщени, че броя чуждестранни студенти в Германия е отбелязал нов рекорд – 301 350, или с 19 000 повече, отколкото преди две години. Така набелязаната цел – до 2020-та година в Германия да бъдат обучени 350 000 чуждестранни студенти – изглежда съвсем реалистична. „Ще я постигнем дори по-рано“, прогнозира министърката на образованието и науката Йохана Ванка.

Единствените държави, които имат повече международни студенти са Съединените американски щати и Великобритания. В Германия най-голямо търсене има към инженерните специалности, но също – и към икономиката, правните и обществените науки.

Почти половината от чуждестранните студенти в немските висши училища са от Европа. Страни като България и Турция на едни от първите места по изпратени студенти, но сериозен интерес се наблюдава дори и от съседна Австрия. Най-големият ръст се отчита сред азиатците: през последните пет години техният брой се е увеличил със 175 процента и сега те са 40 на сто от чуждестранните студенти. Обяснението за това е най-вече в нарасналия интерес на индийците към следване в Германия – след Китай и Русия, Индия вече е на трето място сред страните, от които идват най-голям брой чужди студенти.

Статистиката показва също, че далеч не всички студенти успяват да приключат успешно следването си. Цели 41 на сто от чужденците обучаващи се във федералната република прекъсват преди да успеят да се дипломират, докато при германците същият показател е 30. „Още не знаем точно на какво се дължи това, трябва да направим още проучвания“, казва Улрих Хойблайн от германския Център за изследване на висшето образование и науката. Успеваемостта на студентите в магистърски програми е чувствително по-висока. Около 91 процента от чуждестранните студенти – приблизително толкова, колкото и германците – се дипломират успешно. 

Данните на Германската служба за академичен обмен (DAAD) разкриват и тревожни тенденции. Чужденците трудно влизат в контакт с германците – само половината от чуждестранните студенти се чувстват добре интегрирани в социалния живот извън университета. Това е причината DAAD да планират започването съвместни прояви, които да свържат германските и чуждестранните студенти.

Източник: Deutsche Welle 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top