fbpx
Начало » Бакалавър » Режат финансирането на слабите университети от април

Режат финансирането на слабите университети от април

  • netpro
  • 24 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Режат финансирането на слабите университети от април
euro-96289 640

През април започва орязването на средствата, които ще се отпускат на университетите, бълващи висшисти без реализация.   Това обяви главният секретар на Министерство на образованието и науката Красимир Вълчев.

По този начин висшите учебни заведения, които са автономни, сами ще трябва да решат дали да закрият някои безперспективни специалности или да заложат на по-силните си дисциплини. Това обаче засега не означава, че се очаква повишение на студентските такси.

„Ще финансираме успешните университети. Не искам стрес в системата, а стабилност. Именно заради това промените ще се извършват плавно до 2020 г. Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, за които няма реализация“, заяви вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева.

Тя добави, че икономиката ни има структурни дефицити, за които трябва да се вземат мерки. Поради тази причина се разработват програми за приоритетни и защитени професии.

Сред приоритетните за държавата направления техническите и инженерните специалности, педагогиките, аграрните, природните и компютърните науки. Медицината не влиза в този списък, тъй като по думите на специалистите реализацията на завършилите е голяма.

Освен това екипът на МОН съвсем скоро ще внесе законопроект, който да затвори вратичките на ректорите, които искат се борят за удължаване на мандатите.

Наред с това ще бъде обособена специална длъжност във висшите учебни заведения, на която ще се назначават мениджъри, отговарящи за финансовите дела, докато ректорите ще имат отговорност само за академичните програми.

Източник: Новинар

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top