fbpx
Начало » България » Регионални състезания на учебните компании на JA България

Регионални състезания на учебните компании на JA България

  • netpro
  • 02 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Регионални състезания на учебните компании на JA България
1 2

През изминалата седмица се проведоха регионалните състезания на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт в градовете Перник, Карлово, Враца и Варна. Общо представените компании бяха 90. Инициативата беше подкрепена от евродепутата Владимир Уручев, който заедно със своя екип, изключително активно партнира на JA в реализирането на програмата „Учебна компания“ в рамките на проекта „Предприемачи на бъдещето“.

450 ученици от над 30 населени места участваха в петото издание на регионалните състезания на учебни компании, участници в програмата „Учебна компания“ на JA България. Инициативата даде възможност за изява на 90 екипа от цялата страна.

Младите предприемачи представиха продуктите и услугите си по време на еднодневните изложения в четирите града. Учениците демонстрираха пред жури и публика върху каква бизнес идея са работили през годината. Целта на състезанията е да даде възможност на участниците от учебните компании да покажат своите умения по продажби и маркетинг в конкурентна среда, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури.

Жури от JA България, бизнес доброволци, представители на местната власт и предприемаческата общност оцени идеите и продуктите на младежите. Екипите първо бяха интервюирани на щандовете си от журито, а след това направиха 3-минутни презентации на своята компания и идея.

Регионалното състезание в Перник събра на едно място 21 учебни компании и около 120 участници. Членове на журито бяха – Севделина Ковачева – заместник кмет на община Перник, Ани Васева – старши експерт Иновации и предприемачество в Министерство на икономиката, Женя Павлова – младши експерт в Министерство на икономиката, Каролина Петрова – сътрудник на евро депутат Владимир Уручев и Виктория Радева – асистент „Проекти“ в JA България.

Класираните компании от Перник, които продължават за националното състезание са:

Futurist (НПГПФ, София)

Млад земеделец (ПМГ „Христо Смирненски“, Перник)

Oh! Soap Me (Първа АЕГ, София)

Анфас (ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград)

Земеделие в Перник (ГПЧЕ „Симеон Радев“, Перник)

Бенри (СГСАГ „Христо Ботев“, София)

Bioclass (ПГОТ „Св. Иван Рилски“, Перник)

Three M (НГПИ „Св. Лука“, София)

ССП-12 (23. СУ „Ф.Ж.Кюри“, София)

Spectrum (166. СУ „Васил Левски“, София)

На регионалното състезание бяха представени разнообразни продукти, които могат да се обобщят в няколко категории: производство на сувенирни продукти, популяризиращи народни обичаи и култура, туристически и образователни продукти, услуги свързани с организиране, украса и декорация на събития и изработка на аксесоари и бижута. Сред участниците, които продължават към националното състезание са  ученици с иновативно приложение за популяризиране на забележителностите на града, учебна компания, представяща аудиогид, и ученици с иновативен и мултифункционален продукт от плат за приложение в дома и градината. Високо оценени бяха и ученици, които представиха свое фотографско студио и каталог на фотографските услуги, които предоставят на своите съученици и учители. Атрактивни за журито бяха и учебна компания с идея за соларна пейка, ученици, които представиха онлайн борса, която популяризира земеделския сектор в Перник и предоставя решение на земеделските производители и  учебна компания с иновативен продукт, насочен към здравословното израстване на децата и тяхната по-добра физическа подготовка в детската градина. Оригинален и красиво изработен беше продуктът и на учебна компания от Първа английска езикова гимназия, които представиха сапуни с формата на храна и цветя.

Регионалното състезание във Враца събра на едно място 22 учебни компании, около 130 участници, а членове на журито бяха – Горан Йорданов – регионален мениджър на Swiss Education Group за България, Денислав Георгиев – Изпълнителен директор на ФК Ботев Враца, Мария Дончева – асистент на евродепутата Владимир Уручев, Виктория Радева – асистент „Проекти“ в Джуниър Ачийвмънт.

Ето и класираните екипи във Враца, които продължават към националния финал на 1-2 юни:

„Интелект Груп“ (ДФСГ „Интелект“, Плевен)

Industry (ПТГ „Никола Йонков Вапцаров“, Враца)

Multiple (СУ „Козма Тричков“, Враца)

Alpha (СУ „Козма Тричков“, Враца)

Mission (СУ „Козма Тричков“, Враца)

„Виктория“ УК (СУ „Вела Благоева“, Велико Търново)

Freestyle Electronics (ДФСГ „Интелект“, Плевен)

Dreams of Teens УК (СУ „Петко Рачов Славейков“, Видин)

Future Inovations (СУ „Пейо Яворов“, Плевен)

„MK-Старт’“ УК (ПГТМ ,,Христо Ботев“, Ботевград)

 

Учебните компании се представиха с продукти и услуги в следните области – образователни игри за деца и родители, производство на сувенири и аксесоари за дома, създадени от рециклирани материали, туристически продукти, онлайн платформа за регистрация на учители и ученици, био продукти популяризиращи здравословното хранене.

Иновативните продукти от регионалното състезание във Враца бяха касетки от специална дървесина за съхраняване на земеделска продукция в домашно условия, самопочистваща се ученическа дъска, аксесоар за кола, който сигнализира, когато се отключи детското столче, ученическа чанта, превръщаща се в преносимо бюро, предназначена за ученици от художествени и строителни гимназии, мобилно приложение, което следи здравословното състояние на потребителите, маркетингова агенция с иновативни решения за популяризиране на инициативи за опазване на белоглавия лешояд.

На регионалното състезание в Карлово участие взеха 25 учебни компании, 10 от които бяха избрани за финалисти на националното състезание, което ще бъде проведено във Варна на 1 и 2 юни 2017 г. Журито в състав Ивайло Грънчаров от Nu Boyana Film Studios, Ваня Атанасова от Министерство на икономиката, Антон Минев, заместник кмет на Карлово и Светослав Маноилов от JA България, имаше трудната задача да избере десетте най-добри компании. Финалисти станаха:

 Sweet Twist ЦПЛР – ОДК Пловдив

 Noetic ПГПЧЕ „Иван Вазов“, Смолян

 МК 3 Bioelictrical СУ „Юрий Гагарин“ Бургас

 Teen Sport СУ „Васил Левски“ Пловдив

 TafyЦПЛР – ОДК Пловдив

 „Пандора“ СУ „Васил Левски“ Карлово

 „Родопи-еко“ УК ПГИ „Карл Маркс“, Смолян

 Sunlight ЦПЛР – ОДК Пловдив

 New L.I.F.E.,СУ „Васил Левски“, Велинград

 Калиопа, СУ Васил Левски, Карлово

 

Във Варна на 27.04.2017 г. сред 24 учебни компании, включили се в регионалното състезание, 10 продължиха напред. Жури в състав Пламена Маринова, зам. кмет на Варна, Галин Желязков, Be hive и Светослав Маноилов, JA България избра финалистите:

 

 RE3D ( МГ „Д-р Петър Берон“, Варна)

 Insert ( МГ „Д-р Петър Берон“, Варна)

 Apphive ПМГ „Баба Тонка“, Русе

 Revinton (ПМГ „Баба Тонка“, Русе)

 Адванс УК (ПАГ „Гео МИлев“, Русе)

 КайсиРай (ПГСУАУ, Силистра)

f `(uture) ( МГ „Д-р Петър Берон“, Варна)

 Bio Mell 99 (ПГВМ „Проф. д-р Г. Павлов“, Добрич)

 Sure Step  ( СУ „Димитър Благоев“, Провадия)

beauti_chemistry (ПГХ и ХВТ „Д. И. Менделеев“, Варна)

 

По време състезанията учениците представиха различни идеи, голяма част от които с еко насоченост – торбички от еко плат, дървени лампи от остатъчна дървесина, кошчета за разделно събиране на отпадъци. Младежите представиха създадените от тях приложения за Google Store и App Store, онлайн платформа, събираща на едно място всички висши учебни заведения и студентите от тях.

Доста младежи бяха насочили своите продукти и услуги към социалните иновации, една от които бе бастун за незрящи хора, направен от лек материал със сензори, отчитащи предмети в близост.

Общо 40 компании, които събраха най-много точки от журито, продължават към националния финал и получиха покана да се борят за приза „Най-добра учебна компания на България“. Коя е тя, ще стане ясно на 2 юни 2017 г., когато Джуниър Ачийвмънт организира във Варна деветото издание на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“.  По време на форума своите бизнес разработки ще представят и 30 студентски екипа от цялата страна, които участват тази година в програмата JA Startup. Те ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп“ на JA, както и за редица награди в специални категории.

 

Евродепутатът Владимир Уручев, с когото реализираме проектите за студенти – „Агропредприемачи на бъдещето“ и за ученици – „Предприемачи на бъдещето“, ще да награди един студентски и един ученически екип с посещение на ЕП в Брюксел. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top