fbpx
Начало » Бакалавър » Разликите между Великобритания и САЩ

Разликите между Великобритания и САЩ

  • netpro
  • 06 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Разликите между Великобритания и САЩ
comparison

Обединеното кралство и Съединените щати имат много общи неща в историята, културата и – разбира се – езика. Но, когато през 1776 година САЩ обявява своята независимост, страната поема по много по-различен път от своята бивша метрополия. Говорили сме много за образованието в тези две страни, но нека сега да видим как се различават обществото и културата в тях.

 

Гърнето за претопяване срещу Moзайката

Често наричат САЩ “гърне за претопяване” (на английски: “melting pot”), докато Великобритания е по-скоро мозайка от различни етноси. Когато емигрант отиде в САЩ, той се превръща в американец. Нерядко хората избират да англицизират името си или това на децата си. На територията на САЩ няма различни етнически групи, така както ги разбираме в европейски контекст.

Великобритания от друга страна е устроена по-сложно. В страната има и местни народности като англичани, уелсци, ирландци, шотландци и корнуолци. Макар всички да говорят английски, държат много на регионалните си идентичности. Имигрантите от Източна Европа се асимилират сравнително бързо в обществото, но преселниците от Азия и Африка запазват своята култура и идентичност с поколения.

 

Футболът срещу “Футболът”

 

И в САЩ, и във Великобритания са горещи привърженици на футбола. Единствената разлика е, че в двете държави имат коренно различни представи относно за играта. “Футбол” във Великобритания е добре познатият ни спорт, който е популярен и в България. В САЩ обаче под футбол се разбира т.нар. “американски футбол”. И не, това не е ръгби, макар да е доста близък до него като правила.

И в двете страни спортните събития са много важна част от обществения живот, но има разлики в отношението към спортистите. Във Великобритания спортистите са, в известен смисъл, ограничени до терена. В САЩ те се превръщат в истински медийни звезди. За най-добрите има гарантирани места в университетите, а много хора се захващат със собствен бизнес след края на кариерата си.

 

Островът на свободата срещу Белите скали на Дувър

Един от безспорните символи на Америка е Островът на свободата (Liberty island), където е разположена едноименната Статуя на свободата. Именно там са приемани мигрантите от цял свят, които създават Америка. От друга страна Великобритания се гордее със своите “Бели скали на Дувър”. Така се нарича брегът, който разделя Великобритания от континентална Европа. Висок и непристъпен, той е спасявал Обединеното кралство от инвазии много пъти.

Но в избора на символи си проличава и разликата в манталитета и отношението към външния свят. Америка е винаги отворена за търговия и за връзки с другите страни. Великобритания – макар да е владеела една трета от планетата в миналото – винаги се е възприемала като нещо отделно от “нецивилизования свят”. Затова и до днес тя страни от интеграция в различни международни организации. Брекзитът тази година също е проявление на британския изолационизъм.

Материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top