fbpx
Начало » България » Разказ на Йордан Йовков се падна на матурите, седмокласниците преразказват „Войната на таралежите“

Разказ на Йордан Йовков се падна на матурите, седмокласниците преразказват „Войната на таралежите“

  • netpro
  • 19 май 2017
  •  Коментарите са изключени за Разказ на Йордан Йовков се падна на матурите, седмокласниците преразказват „Войната на таралежите“
0000341588-article2

Есе върху разказа „Албена“ на Йордан Йовков се падна на матурите по български език и литература, които се провеждат днес. 

Изпитът на зрелостниците започна в 8 часа, а разсъжденията върху Йовков са третият модул от него. Темата е била изтеглена рано тази сутрин като част от комбинирания вариант за целия изпит. 

Паралелно с матурите се провежда и външното оценяване по БЕЛ на завършващите 7-ми клас. Вторият модул в него е преразказ на непознат текст. 

От 10ч. кандидат-гимназистите пишат по Вариант 2 от 3 възможни, като конкретната тема официално ще стане ясна по-късно. Седмокласниците работят върху откъс от „Войната на таралежите“ на братя Мормареви.   

Зрелостният изпит след 12-ти клас започна в 8ч. тази сутрин. Той продължи до обяд за повечето ученици, а тези със специални нужди имат на разположение още 2 часа. 

Общо 13 500 квестори следят за реда по време на провеждането на матурите. По двама наблюдатели има във всяка изпитна зала, по двама в коридорите и на входа на училищата.

Изпитът се проведе в 663 учебни заведения, като класните стаи са номерирани, а за всеки ученик е предварително определено конкретно място.

Изпитът се провежда при невиждани до този момент мерки за сигурност.

Системата за наблюдение, която включва 4049 камери, може да направи индивидуален компютърен анализ за всеки ученик при случаи на преписване.  

Тази година стартират 20 центъра за наблюдение и мобилни групи, които могат да реагират при нередности.

Нововъведение е и електронното оценяване в 41 центъра в страната.

Над 52 000 са 12-класниците заявили участие в матурите. Те могат да пишат само с черен химикал и не могат да излизат от стаята, докато не приключат работа по съответния модул.  

Първият модул на матурата по БЕЛ е тест от 30 въпроса със затворен отговор, който носи 30 точки. Той продължава един час. Същото е времетраенето и на втория модул, който съдържа 10 въпроса с отворен отговор и носи 40 точки. Интерпретативното съчинение или есето в третия модул може да донесе останалите 30 точки до общия сбор от 100.

Резултатите от матурите ще станат ясни на 9 юни. 

Над 57 000 седмколасници пък ще се явят на техния изпит по български език и литература   

Учениците ще работят по два модула. Първият  е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

След 15.30 ч. днес на интернет страницата на министерството ще бъдат публикувани тестовете с ключ за отговорите и за двата изпита.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top