fbpx
Начало » България » Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ бяха раздадени на тържествена церемония в Софийския университет

Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ бяха раздадени на тържествена церемония в Софийския университет

  • netpro
  • 26 май 2016
  •  Коментарите са изключени за Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ бяха раздадени на тържествена церемония в Софийския университет
Anastas Gerdjikov Teodosii Teodosiev Nagrada

 

На 24-ти май, празника на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета, култура и славянска писменост, на тържествена церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, бяха раздадени Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

 

Лауреати в трите области станаха:

 

Проф. Минко Балкански– един от най-големите физици в света и почетен професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ за област „Образование”;

 

Сем. Софка и Жельо Желеви  – родители на Валерия Желева – една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година, които дариха средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им – за област „Дарителство”;

 

Васил Терзиев съосновател на софтуерна компания Телерик (сега „Telerik, a Progress Company“) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик“ (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в Progress – за област „Бизнес”.

Номиниранитеза всяка една от областите бяха излъчени съответно от  висшите учебни заведения в България, от хуманитарните и дарителски организации и от браншовите бизнес организации.

Раздаването на награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” бе проведено в най-тържествената част на Софийския университет – фоайето и аулата, където, под светлините на множество прожектори, звездата от Евровизия Поли Генова даде старт на вечерта с акапелно изпълнение на химна на Република България. Водещ на събитието бе Христо Калоферов, а по време на церемонията гостите имаха възможност да чуят още хор „Космически гласове“ и църковният хор на „Свети Седмочисленици“. Събитието бе излъчено по Нова Тв, които са и официални медийни партньори на инициативата.

 

Припомняме, че създаването на „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” е идея на Ротари клуб Карлово, а наградите са учредени от Фондация Евлогий и Христо Георгиеви,  с цел популяризиране делото на братя Георгиеви, както и на приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса, чиято дейност кореспондира с ценностите, които Евлогий и Христо Георгиеви изповядват: успех по почтен път, качествено образование, солидарност и обществена отговорност.

Помним достойните българи. Търсим добрите примери днес, за да ги помнят децата ни”, така накратко медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на проекта, резюмира каузата и целите на наградите.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top