fbpx
Начало » Бакалавър » Първата кандидатстудентска сесия на СУ продължава с изпити по история на България и география

Първата кандидатстудентска сесия на СУ продължава с изпити по история на България и география

  • netpro
  • 24 мар. 2017
  •  Коментарите са изключени за Първата кандидатстудентска сесия на СУ продължава с изпити по история на България и география
3587

Уважаеми колеги, 

На 26 март 2017 г. с изпити по история на България и география продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2017/2018 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

История на България

География

       9.00 ч.

       14.00 ч.

Кандидатстудентският изпит по история на България е писмен и се състои от два компонента: 1. Развиване на тема по даден исторически проблем и 2. Тест. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на средните училища – задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България. При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Кандидатстудентският изпит по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по География и икономика. Той е писмен, във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за IX клас, а останалите 60 – от учебния материал за X клас. Времетраенето на изпита е 3 часа. Правилните отговори се публикуват на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на изпита. 

Тестът съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос има само един верен отговор от четири възможни. Всеки верен отговор носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста е 100.  

Уважаеми колеги, 

Представител на отдел „Информация и връзки с обществеността“ ще бъде на разположение в 8.30 часа в двора пред вътрешния вход на Ректората, за да окаже съдействие на всички колеги, които проявяват интерес към изпита по история на България и в 13.30 часа – за изпита по география. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top