fbpx
Начало » Бакалавър » Проф. Герджиков: Психологията е най-желана в Алма матер, правото сега е на 10-о място

Проф. Герджиков: Психологията е най-желана в Алма матер, правото сега е на 10-о място

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Проф. Герджиков: Психологията е най-желана в Алма матер, правото сега е на 10-о място

Едно интервю с професор Гердиков – ректор на Софийския университет.

Проф. Герджиков, какво се промени с промяната в изпитите по история и литература, в които добавихте и тестови въпроси?

Общият брой на кандидатите в Софийският университет е нараснал. Те са 7227, докато през 2016г. бяха 6599. Три са причините за увеличението на броя на кандидатите. Промяната на формата на изпита е окуражила повече зрелостници да кандидатстват, въпреки че изпитът не е по-лесен. Второ, защото министерството в резултат на провежданата през последните няколко години реформа от две години за първи път не одобрява на всички висши училища целия прием, който са поискали, а го ограничава по определени критерии. Третата причина е онлайн платформа, която въведохме и която прави кандидатстването удобно и бързо и няма нужда от попълване на множество формуляри.

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет тази година и какво е разместването?

На първо място е психологията с 1988 кандидати. Следва я публична администрация с 1382-ма. Социологията са посочили 1229. В първите 20 се подреждат английска филология, компютърни науки, софтуерно инженерство, българска филология. Следват информатика, информационни системи, право. В челната двайсетица са също политология, педагогика, предучилищна и начална педагогика, европеистика с английски език, графичен дизайн, културология, социални дейности, философия и логопедия. Това са първите 20.

Запазва се тенденцията психологията да е водеща сред желанията на младите.

Да, няколко години е така. Другите специалности се разместват. Случвало се е правото да е първо, сега е по-назад. Английска филология сега е четвърта, а имаше една година, в която не можа да запълни всички места на първо класиране. Компютърни науки, софтуерно инженерство, информатика, информационни системи са четири различни специалности. Може би затова всички са в десетката, но не са на първо място. Има повече възможности за кандидатстване.

План-приемът е намален, ще спрат ли допълнителните класирания, за да се запълнят незаетите места?

Засега не, защото демографската криза доведе до това, че децата са малко, а местата са намалени по-малко, отколкото са намалели кандидат-студентите. През последните две години с намаляването на местата за студенти министерството реагира на този намалял брой кандидат-студенти и на това, че когато ограничиш приема, качеството се повишава още на входа.

А какво е равнището на новоприетите студенти?

Равнището традиционно е по-ниско, отколкото преди 20 години. И както много пъти съм казвал, това не е, защото средното образование е по-некачествено. Аз не мога да оценявам средното образование. На първо място е, защото през последните 20 години приемаме 80% от випуска, докато преди това приемахме 20%. Естествено е, че с тези 60% допълнително приети вече 20 години нивото пада. Въпреки това във всеки випуск има изключително силни кандидат-студенти и те стават след това много силни студенти.

И с добра реализация, както показва рейтинговата система на унивеситета?

Добрата реализация е резултат както на качеството на преподаване, така и на това, че в науката сме винаги на челно място. Тези неща са свързани и дават образование, което наистина позволява много по-добра реализация, отколкото на други места. Това се установява от данните на НОИ вече няколко години.

Вдигате таксите за обучение в част от специалностите догодина, няма ли това да създаде напрежение?

През последните 2 години малко повишихме таксите. Това е така, защото преди това 8 години не бяхме ги увеличавали и сме изостанали много и от другите висши училища, и от реалния пазар. Не става дума за драстични увеличения. Тази година нямаше спорове по този въпрос.

Казвате, че сред приоритетите на Софийския университет е привличането на чужди студенти, какви програми на английски вече имате?

Имаме 2 бакалавърски програми на английски език и 40 магистърски на английски. Истинско увлечение на чуждестранните студенти ще има, ако успеем на въведем сериозно дистанционно обучение. То няма да е раздаване на дипломи. Ще бъде с подготвени преподаватели и осигурени технически средства. Имахме 10 европейски проекта в тази област. Подадохме документи за институционална акредитация и я получихме преди около месец. Засега сме получили една институционална и една програмна акредитация. Тази година не може да започнем с повече от една програма, която е в областта на педагогиката. Останалите са готови и подадени за акредитация. Много напреднала е програма в областта на информатиката.

Двама студенти са подали сигнал до полицията и до Агенцията за държавна финансова инспекция да се провери законосъобразността на допълнителните възнаграждения в университета, какво ще им кажете?

В края на февруари по искане на двамата студенти Академичният съвет поиска да получи справка за допълнителни възнаграждения. В края на май справката беше предоставена на Академичния съвет. Тя съдържа над 3000 реда и няколкостотин колони, защото в нея трябваше да се опишат всички видове допълнителни възнаграждения. От справката се вижда, че не става дума за бонуси, награди или 13-а заплата, а за допълнителни възнаграждения, дължими по Кодекса на труда и колективния трудов договор. Справката отразява допълнителни плащания за трудов стаж и професионален опит, за да по-висока професионална квалификация, за касов риск при касиерите, за изпълнение на проекти и др. Да не ги изплатим, би било нарушение.

Източник: 24 часа

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top