fbpx
Начало » Новини » Професия Developer/QM

Професия Developer/QM

  • netpro
  • 21 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Професия Developer/QM
developer

Представете се с няколко думи – години, професия, компания, заемана длъжност. 

Казвам се Александър Драгостинов. На 33 години съм и съм собственик на фирма Уебикон ЕООД. По префесия съм електротехник, но имам повече от 13 години стаж като програмист.

  

Всеизвестно е, че компютърните специалисти са много търсени и високо платени. Кой беше вашият личен стимул да се насочите към тази професия? 

Когато осъзнах, че искам да правя това, аз все още не отдавах значение на финансовата страна. В онези години компютърът за мен беше единствената цел и всеки свободен миг прекарвах пред екрана. Сега осъзнавам, че е било за сметка на други неща – училище, семейство, приятели, свободно време на открито. Към онзи момент ме теглеше единствено желанието да комуникирам с техниката. Завърших средното си образование с отличен успех и бях приет в Техническия университет, специалност Електротехника – това е професионалното ми образование. Напуснах университета по време на втория срок първата година. За мен беше ясно, че не това е моята специалност. Исках да се занимавам с програмиране. Като малък разглобявах играчките, воден от любопитство да разбера какво има в тях. След повече от 13 години откакто програмирам, това чувство все още ме държи.   

 

Какво е образованието ви и как ви помогна то в кариерата? Какво смятате, че беше най-важното, което научихте от него?

Средното си образование получих в Техникума по електротехника „Киров“. Вече работех това, което желая, когато завърших следващата степен – бакалавър по Бизнес администрация. Избрах умишлено това, защото вече имах ясна цел – собствена фирма, която да управлявам. Междувременно продължавах да се ограмотявам в света на програмирането непрекъснато. Четях всичко, което излиза като новост, експериментирах в работата си, като търсех нови начини на изграждане на програмите. Явих се последователно на няколко теста към Майкрософт САЩ и в резултат получих сертификати – сребърен и златен за „Professional Developer“. За мен лично тези сертификати са признание за уменията ми и са много по-ценни от друга диплома. Въпреки това, отношението към детайлите и прецизното изпълнение в електротехниката ми бяха от огромна полза, защото отношението и към най-малкия елементарен детайл при програмирането може да донесе както голям успех, така и да провали разработка, отнела доста време.   

 

 Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде успешен developer? 

Знаете шегите за разработчиците програмисти – те са много и до голяма степен има истина в тях. Работата отстрани изглежда скучна и неудовлетворяваща. За простото човешко око написаните знаци на черен екран не означават нищо. За мен те са вселена от информация. Трябва да си мечтател, трябва да си фантазьор, до голяма степен се изисква артистичност, с която да твориш продукта и той да придобие завършен вид. Естествено концентрацията и нагласата към т.н. „суха“ материя – математиката и логиката те прави по-успешния специалист. И най-важното за да успееш в тази професия си остава любовта към това, което правиш и любопитството докъде можеш да стигнеш.

 

Какво включват основните Ви задължения като Developer?

Като developer основните задължения са следните (подреждам ги по значение):

1. Да си спазваш крайните срокове (особено ако ти си ги поставил).

2. Да се стремиш да спазваш BEST PRACTISES (подредба на кода, коментари, т.н.)

3. Да можеш да работиш в екип.

4. И не на последно място, трябва да си сигурен, че това което правиш е това, което се изисква.

  

Kой за Вас е най-интересният аспект от работата Ви? В какво намирате най-голямо удовлетворение?

Всеки иска да види творението си завършено. Това е удовлетворяващият момент, когато предадеш готовия продукт и виждаш как работи. Още повече, когато е в основата на бизнеса на хора и до голяма степен от това зависи реализацията им. Не мога да не споделя обаче, че за мен интересът започва в началото със заданието – преди да съм започнал, пред очите ми минават различни архитектурни решения и докато не напиша първия знак, загадката си остава и не ми дава мира, докато не придобие някаква форма. Ако по време на работа се получи „бъг“ и решението ми бяга, в съня ми минават редица от цифри и изведнъж ми става ясно как точно да ги подредя. Това е момент на удовлетворение от резултата. И това са онези мигове, които ми носят радост и желание да продължавам.

 

Какви са възможностите за кариера като developer? Kaкво професионално развитие може да очаква един добър специалист? 

Възможности? Огромни, бих казал. Технологията се развива с часове, иновациите в нашия сектор буквално „изригват“. Живеем в технологичен свят, свят на нестихващ информационен поток. Животът вече е зависим от техниката и информатиката почти във всеки аспект. И зад това стои работата на  developer-а. Всяка програма изиска разработка и светът се нуждае от още и още специалисти. Днес можеш с няколко клика на мишката да управляваш финансите си, почивките си, комуникацията с институциите. Ако човек желае да се развива в тази посока, възможностите са много и реализацията е сигурна. Задължително условие обаче е да влагаш хъс – не само за печалба, а за професионално израстване. Тогава успехът идва сам.

 

Има ли нещо, което бихте нарекли „проблем“ на професиятапредизвикателства, спънки? 

Както всичко в живота и в нашата професия има спънки. Разбира се, те са минимални, когато работиш за добре развита компания. Тогава изпълнението на заданията ти предлага комфорта да се занимаваш само с това. В личен план на мен ми е необходимо да съвместявам работата на developer с тази на управител и работодател. Често едното изоставя за сметка на другото. Но това са преодолими препятствия, тъй като опита и рутината се градят с времето. Бих казал, че предизвикателствата са повече пред това да не изоставаш от новостите в сектора, да си на ниво, адаптивно с времето и изискванията на клиентите. Това е в основата на добрата практика.

 

Какво бихте препоръчали на човек, който ви каже, че обмисля тепърва да изучава компютърни науки и софтуерно инженерство или сродна специалност?

Бих го насърчил, но само ако носи в себе си желанието и любопитството да търси и да открива нови картини чрез професията си. Да си наистина добър софтуерен специалист означава да носиш това в себе си. Аз поглеждам някакъв сайт и виждам това, което стои зад него. Ако младият човек търси реализация само защото в сектора се печели и няма огънчето в себе си, ще си остане обикновен специалист.  За това  бих казал на такъв човек – заслужава си, учи, работи, но бъди готов да отделяш повече от необходимите часове за работа, ако искаш да постигаш резултати. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top