fbpx
Начало » Бакалавър » Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина

  • j.yaneva
  • 03 авг. 2021
  •  Коментарите са изключени за Държавни ВУЗ-ове против създаването на частни факултети по дентална и обща медицина
против частни факултети

Ректорите на четири държавни университета по медицина у нас изразиха притеснение от намерението за създаване на частни факултети по дентална и обща медицина. Според тях ще се занижи качеството на образованието и ще завършат специалисти, които няма да могат да си намерят работа.

Според Националната карта за висшето образование в България в специалностите „Медицина“, „Стоматология“ и „Зъботехник“ капацитетът за местата е запълнен над 90%. Тези професии са желани от кандидат-студентите заради високата степен на реализация,  коментира за БНР ректорът на Пловдивския медицински университет проф. Марияна Мурждева. Според нея не трябва да се разкриват частни филиали и медицински училища, защото това ще наруши качеството на здравните грижи и ще доведе до свръхпроизводство на кадри, които няма да намерят реализация у нас.

„Категорично подкрепяме Националната карта за висшето образование. Ние изказваме опасения, че картата може да бъде използвана и като инструмент за създаване на нови висши училища по медицина, не само частни, но и държавни. Първото условие при създаването на такива висши училища е броят на действащите студенти на национално ниво да бъде над 99% от определения капацитет на Националната агенция по оценяване и акредитация“, каза проф. Мурждева.

Тя обясни, че в момента всички медицински университет имат капацитет да поемат повече студенти.

„Да има една предварителна оценка за въздействието при откриването на такова ново държавно училище върху степента на съответствие на профилната и териториална структура на висшето образование със социално икономическото развитие и потребностите на пазара на труда“ .

През последните 2 години приемът в държавните висши училища намалява. Ректорите се притесняват, че тези бройки ще се дават на частните университети.

Един от частните университети, който се подготвя да отвори факултет по медицина и дентална медицина, е Нов български университет в София. От висшето училище отговориха, че проектът е на ранен етап и се подготвя документацията за кандидатстване. От Българския зъболекарски съюз са против в НБУ да има факултет по дентална медицина. Председателят на организацията д-р Николай Шарков каза, че за тези намерения разбрал от медиите и никой не се допитал до тях.

„Ние научаваме от медиите, че в Плевен желанието на Медицинския университет е да разкрие Факултет по дентална медицина и пак от медиите научихме за желанието на Нов български университет да разкрие и медицински факултет и факултет по дентална медицина. Бяха намалени бройките за държавна поръчка на български студенти в трите факултета по дентална медицина в университетите в София, Пловдив и Варна. Нямаха никаква обосновка за намаляване на тази бройка“.

Д-р Шарков заяви, че в България има 10 хиляди зъболекари за по-малко от 7 милиона население, което означава, че един зъболекар трябва да обслужва 700 души, което е под санитарния европейски минимум, където съотношението е 1 към 1200.

„Това становище категорично подкрепя виждането на Българския зъболекарски съюз, че в страната не са необходими никакви други факултети освен трите държавни факултета по дентална медицина в България. Създаването на още Факултети по дентална медицина ще доведе до безработица и влошаване на качеството на денталните услуги, защото ще се появи дъмпинг. Дъмпингът е единствената  мярка при безработица да си осигуриш някаква работа, което означава влошено качество. Не трябва в България да създават никакви факултети по дентална медицина, било то частни или държавни„.

За тази учебна година също е имало намерения за съкращаване на бройките, но ректорите са успели да се преборят и да ги спасят, каза проф. Добромир Димитров, ректор на Медицинския университет в Плевен:

„Имаше допреди два месеца идея тези бройки да бъдат съкратени в областта на медицина, стоматология, медицинска сестра, акушерка и ние заедно се преборихме да запазим миналогодишния брой студенти, които се обучават. Ние сме с възможност за по-голямо обучение и зависи от техните решения да кажат за всяка година какъв трябва да е приемът по отделните специалности„.

Източник: БНР

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top