fbpx
Начало » България » Промени в образованието посрещат децата през новата учебна година

Промени в образованието посрещат децата през новата учебна година

  • netpro
  • 09 сеп. 2016
  •  Коментарите са изключени за Промени в образованието посрещат децата през новата учебна година
classroom

Революционни промени в образованието очакват тази година първолаците. Децата вече ще учат буквите по съвсем друга система. Според образователните експерти така по-бързо ще се научат да четат.

Учениците в първи клас ще започват да учат азбуката не с традиционното АБВ, а с букви като М, Е и т.н. „Тази година новият закон и новите учебни програми влизат най-напред за 1. и 5. клас, в останалите класове това ще става постепенно. В букварите подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват. Например след буквата „а“ следва буквата „м“, за да могат да направят по-бързо сричка”, обясни Кунева.

Учебната година на първолаците е удължена, тя няма да свършва на 24 май, а седмица по-късно – на 31 май. Според Кунева това е въпрос на обем на програмата. Според нея в много страни удължаването на учебната година се счита за положителна стъпка и е добро решение и за родителите. Кунева смята, че това не е за сметка на натовареността на учениците, а напротив – за да има повече часове за спорт и извънкласни занимания.

С новия Закон за предучилищното и училищното образование учениците във втори и трети клас няма да повтарят класа. „Законодателят е казал, че между 1. и 4. клас не се повтарят класовете. Повтарянето на класовете не води до по-добра успеваемост на децата“, заяви Кунева. Според нея съвсем скоро ще бъдат на разположение и ученически практики. По думите й до края на годината 50 на сто от сумите, които са предвидени за образование, ще бъдат договорирани.

Децата от 1 до 4 клас няма да имат количествени оценки. „Те имат оценки, но са „отлично се справяш“ или „малко не ти достига“.Тази система също е пробвана. Ще я въведем за 1. клас сега, защото дете, което във втори клас е с количествени оценки, изведнъж в трети клас да ги няма, някак си няма да е последователно. Затова постепенно ще въведем това, което законът иска“, подчерта образователният министър.

Сбъднаха се и притесненията на родителите, че до 15 септември няма да бъдат готови важни учебници – букварът и математиката за първолаците, както и българският език за петокласниците. Всички те ще бъдат заменени с временни помагала.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top