fbpx
Начало » България » Програмата „Нашите пари“ за преподаване на финансова грамотност в училище

Програмата „Нашите пари“ за преподаване на финансова грамотност в училище

  • netpro
  • 12 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Програмата „Нашите пари“ за преподаване на финансова грамотност в училище
Visa CSR Bulgaria

Петдесет учители и директори от средни училища от цяла България взеха участие в работилницата „Как да преподаваме финансова грамотност в училище“, водена от Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. Работилницата беше част от конференцията „Образование за професиите на бъдещето“, организирана от в. „Капитал“ и фондация „Америка за България“.  Целта й бе да представи програмата „Нашите пари“ – проект на Visa за обучение по финансова грамотност на гимназисти, подкрепена от българските банки.

По време на работилницата участниците имаха възможността да се запознаят в детайли с програмата, да зададат въпроси и да научат какви са стимулиращите аспекти от въвеждането на „Нашите пари“ в обучението на училищата, които ръководят или където преподават.

„Visa вярва, че по-добрата финансова грамотност е възможност за хората да управляват по-добре парите си, да подобрят качеството на живота си и затова ще стимулира учителите, които се включат в програмата. Целта на „Нашите пари“ е да осигури обучение за младите хора от 9. до 11. клас и да ги научи как да управляват своя бюджет и да вземат разумни решения за своите финанси в бъдеще. Учителите с иновативно мислене споделят тази наша визия. Искаме да знаят, че сме техен доверен партньор с глобална експертиза и локална перспектива и ще ги подкрепяме по целия път“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България  

Visa, водещата глобална технологична компания за разплащания, с подкрепата на българските банки започна изпълнението на първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас. Партньори на програмата нашите пари са електронната образователна платформа ucha.se, Висшето училище за застраховане и финанси и издателство „Просвета“.

Пилотното обучение по финансова грамотност започна от втория срок на настоящата учебна година. То се води от Висшето училище за застраховане и финанси и обхваща 14 училища в цялата страна, където се провеждат часове по финансова грамотност, като част от програмата „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка с автор Красимира Толина. Материалът покрива ключови финансови теми и знания за лични финанси, изготвяне на семеен бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др. До този момент кампанията е достигнала до над 500 ученици в страната. В момента се разработват видео уроците за образователната платформа ucha.se. Предстои и дигитална кампания за популяризиране на програмата сред учениците.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top